Съкратената от „Пиринска мура” Живка Спиридонова: Ходя за шипки и ги продавам по 40 ст,. за да си купя лекарства, имам да взимам 1000 лв. от мебелната фабрика

Filed under: Банско,Благоевград,Разлог |

В безизходно положение сме, оплака се и Елена Мурина

150 бивши работници плашат с блокада на пътя Банско – София, ако обезщетенията им не бъдат изплатени през идните дни

251-02-01 Елена Мурина

150 семейства от Банско, Разлог и Добринище са на ръба на оцеляването. Това са семействата на съкратените работници от мебелната фабрика в Банско „Пиринска мура”. Сред останалите на улицата хора са и цели семейства, които нямат представа как ще преживеят зимата.Фирмата дължи на бившите си работници заплатите за повече от 6 месеца.

„Ей така я караме, колкото да не умрем от глад”. Това заяви Живка Спиридонова – една от работничките в бившата „Пиринска мура“. Тя е майка, съпруга и баба. И доскоро единствената, работеща вкъщи. Единствената мисъл, която топли дома й, е, че скоро парите на Живка ще бъдат изплатени от бившите й работодатели, поне така се надява. Има да получава малко над 1000 лева.

251-02-01 Живка Спиридонова

В края на месец юни близо 200 работници бяха освободени от предприятието. Те твърдят, че са били принудени от ръководството да подпишат заявления за напускане, защото са отказали да преминат на срочни договори и по-ниски заплати към новото дружество „Грос мебел“, което е на същия собственик Александър Грос.

„Чакам парите, за да купя дърва за 300 лева, продължава Спиридонова, която сподели, че ходи за шипки и ги продава за 40 стотинки, за да си купи лекарства.

251-02-01 Съкратените плашат с бунт и блокада на пътя

В безизходно положение сме, в тежест на родителите, споделя друга жена от Банско – Елена Мурина.

В момента заводът за столове работи с ново име с около 40 по-малко работници. 150 съкратени от „Пиринска мура“ плашат с бунт и блокада на пътя Банско – София, ако обезщетенията им не бъдат изплатени през идните дни.

Снимките:

1 Елена Мурина

2 Живка Спиридонова

3 Съкратените плашат с бунт и блокада на пътя

Spread the love