Благоевградски офицери и сержантите от резерва и членове на Движение „Ние, жените” гостуваха на кмета на Щип и местни ветерани генерали

Filed under: Благоевград |

252-07-02  DSCN4833 copy

По инициатива на ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) в Благоевград с ръководител подполковник Иван Петров, Движение „Ние, жените” с председател Здравка Чимева, клуб „Традиция” с председател Митко Зрънчев и със съдействието на ветераните от войните и Военен клуб-Благоевград беше организирано посещение на гр. Щип – Р. Македония. Групата положи цветя на паметника на ГКПП – Станке Лисичково на загиналите във Втората световна война в района на с. Звегор. В Щип благоевградските екскурзианти бяха посрещната радушно от кмета на града Илчо Захариев, генералите от запаса Илия Николовски, Борис Стояновски и др.

252-07-02  DSCN4831

На срещата присъства и най-възрастният ветеран от войните Траян Ивановски, на 96 години. Той с трепет разказа за преживяванията си по време на войните и разкри пред тях спомени от тогавашните тежките времена. „И сега времето не е леко, но по-лошо време от това да воюваш няма”, каза дядо Траян. „Каквото и да е, все може да се оправи, загинал войник от фронта обаче няма да се върне, затова хората не трябва да воюват нито на бойното поле, нито помежду си. На жив човек колай му се намира”, разчувстван от срещата сподели още той.

По-късно кметът на Щип Илчо Захариев запозна присъстващите с историята на града и връзката на общината с градове от България. От СОСЗР-Благоевград беше предложен меморандум на съюза от гр. Щип за съвместна работа. След обяд гостите разгледаха музейната сбирка и галерията на гр. Щип.

Снимките:

1  Дядо Траян с умиление си спомни пред приятелите за тежките времена на войните

2  Кметът на Щип Илчо Захариев посрещна благоевградската група топло и радушно

Spread the love