Дружинката на Васил Пейчинов с трофей за Гинес в Самоков: Ангел Наков закова 200-кг глиган с 2 изстрела на ловен излет в Райово, кучето Борчо издъхна в неравна схватка

Filed under: Самоков |

Асен Златков: Прасето ни шокира с рекордните си 22 см бивни, прегриза артериите на най-борбеното ни куче

254-01-01  Ангел Ников-убил глигана copy

Ангел Ников от ловната дружинка в самоковското село Райово с 2 изстрела повали 200-килограмов глиган гигант. Авджиите на Васил Пейчинов обаче не се отдадоха на заслужената радост от ловната сполука, защото преди да издъхне, глиганът уби най-доброто им куче Борчо след жестока схватка. Ловджиите веднага грабнаха агонизиращото животно и заминаха за клиника “Синият кръст“ в София, но за съжаление животът на Борчо не бе спасен. Дружинката му организира погребение.

254-01-01  ловна дружинка с.Райово copy

Ето какво разказа един от най-колоритните ловци в Райово – Асен Златков: „Случката се разигра при лов в Плана планина. Рано сутринта около 20 ловджии тръгнахме на лов над с. Райово. При хайката с първия изстрел Ангел Ников улучи 200-кг глиган. Животното се шмугна в гъсталака. В храстите един от ловджиите видя как Борчо скочи върху прасето. В този момент пред очите ни се разигра страшна борба. Глиганът със зъбите си прекъсна артериите на Борчо.

254-01-01  кучето Борчо-ной-големия ловец copy

Той беше най-борбеното ни куче. По кървавите пръски разбирахме, че животното само е ранено. Глиганът се изправи. В този момент Ангел Ников тръгна към него. Той отскочи настрани и почти от упор от 2-3 м го застреля. Глиганът тръгна да бяга и с втори куршум падна повален. След всичко това много бързо се организирахме, грабнахме Борчо и тръгнахме за София да го спасяваме. Докато пътувахме, бяха организирали екип в клиниката за спешна операция. Борчо се бори за живота почти до лечебницата в София. Кучето бе собственост на един от добрите авджии – Ясен Костов, който много тежко понесе загубата. Да загинеш в изпълнение на дълга си, е много нещо”, разказа Асен.

254-01-01 a67a3e9-V copy

Цялата дружинка от Райово в лицето на председателя Васил Пейчинов, Ангел Ников, Асен Златков, Ясен Костов, Васил Васов – кмет на селото, Георги Попов, Виктор Михов, Иван Ников, Асен Николчев тъжи за загубата на кучето. Те го погребали точно на мястото, на което го убил глиганът. Прасето бе разделено на всички ловджии поравно.

„Късметът ни се усмихна, имаме добра слука, защото дружинката ни закупи около 3 тона царевица и зареждаме хранилките по график“, казаха още ловците.

Снимките:

1  Ангел Ников убил глигана

2  Ловна дружинка на с. Райово

3 Убитото ловно куче Борчо

4  Прасето шокира с рекордните си 22 см бивни

Spread the love