За 2 дни Лидия от София и Николай от Сандански горяха като факли:Д-р Тотко Найденов: Българите най-брутално отнемат живота си, всички религии отричат самоубийството, защото се нарушават плановете на Бога за всеки отделен човек

Filed under: Общество |

Мъжете сме с по-неустойчива психика, по-лабилни, съветвам всички: Дочакайте утрото – то винаги е по-мъдро от вечерта, и още: Изберете живота, а не смъртта

254-11-01- Николай

 

Само за два дни в България се запалиха двама души. Лидия Петрова си драсна клечката пред президентството, а 48-годишният Николай Михайлов горя пред черква в Сандански. Разтърсващата човешка трагедия на Лидия Петрова и на Николай Михайлов, отново поставя редица въпроси пред обществото. Какво кара българина да прибягва към отчаяните стъпки, отчаяни ли са хората у нас и защо се самоубиват толкова драстично, попитахме д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар” и специалист по социално-медицинските въпроси.

ОСНОВЕН

– Д-р Найденов, колко души се самоубиват годишно по света и у нас?

254-11-01 Тотко

–         По света всяка година са самоубиват около 1 милион, а у нас – между 950 – 1100 души. В тази печална класация в ЕС „води“ Литва с 31,5 самоубийци на 100 000 души от населението, която изпревари традиционния „шампион“ Унгария с 21,8 и Латвия с 20,7 процента на сто хиляди души. Ние сме на 20-о място в Европа и на 48-о в света със своите „скромни“ 10,1. Защо се самоубиват хората ли? Водят семейните свади и дрязги, следвани от любовни разочарования като узната изневяра или несподелена любов, безработицата, мизерията, отчаянието, тежките нелечими болести, психичните болести. От 13 до 30% от шизофрениците свършват със самоубийство. Често посягат на себе си циклофрениците – манио-меланхолната психоза, биполярното разстройство, когато са в меланхолна фаза. Пример за това е поетът Пеньо Пенев. Тази причина е на второ място и като причина за смърт при алкохолиците, а на първо място при тях е чернодробната цироза. В близкото минало немалко ученички свършваха със себе си заради отчаяние от слаби бележки, нежелана бременност, загуба на родител, вина и срам от наложени наказания. Така завърши, уви, и талантливата Петя Дубарова от Бургас.

254-11-01 лидия

–         Според вас кой е най-предпочитаният начин за самоубийство?
– На запад това е светилният газ или шепа сънотворни таблетки плюс алкохол. У нас – много по-брутални и автоагресивни начини като скок отвисоко, предпочитан от младежите, и обесване. В селата е разпространено освен обесването също и загърлянето и скок в кладенец. В миналото много употребявано е било пиенето на корозивни вещества – солна или сярна киселина, разтвор за пръскане на лозя и пр. Но ето че печална популярност придоби самозапалването – то бе „внедрено“ от будистките монаси като протест срещу войната на САЩ във Виетнам. Стана известно със самозапалването, или пък друг му драсна клечката, на онова мило нещастно момче от Варна, Пламен, през февруари 2013 г. Тогава предупредих в няколко интервюта, че не бива да му се подражава и изразих своето опасение, че подобни случаи ще зачестят – както и стана. Хората обичат да подражават. Дано сега не последват нови самозапалвания на наши сънародници. Искам да подчертая, че световните религии не одобряват самоубийството, защото се нарушават плановете на Бога за всеки отделен човек. Нито православната църква, нито имамите опяват самоубийците и позволяват те да бъдат погребвани при останалите хора – това трябва да стане извън осветените гробища. В арменския „Съдебник“ на Симбат Спарапет (1265 г.) се казва, че „самоубийците не са достойни нито за погребение, нито за литургия“ и оттам това правило тръгва и по останалите християнски църкви. Петър Велики е наказвал войниците самоубийци с… допълнително обесване на трупа им, а английските крале са изземвали имуществото им, защото са ги лишавали от един войник.

– Мъжете ли посягат по-често на себе си или жените?

– Жените, и то 3 пъти по-често. Но в повечето случаи – неуспешно, защото нерядко го правят като опит за сплашване и „вразумяване“ на неверния партньор, надявайки се, че той ще спре да им кръшка. Надежда всяка тука оставете… Това поведение се нарича „суицидален шантаж“ – изнудване, чрез мним опит за самоубийство да получиш някаква полза за себе си. „Класиката“ е следната: изпива няколко таблетки аспирин или антибиотици и звъни в „Спешна помощ“: „Бързо идвайте, на еди кой-си адрес една жена умира…“ Случвало ми се е неведнъж, докато съм давал дежурства в Ямбол. Правим стомашна промивка, наливаме жената с глюкоза и на другия ден обикновено е „кукуряк“. Когато обаче е прекалила със сплашването, тоест приела е повече таблетки, може да получи стомашна язва или да има чернодробни проблеми. Имал съм случай на момиче, хвърлило се под влака, защото приятелят й отказал да се оженят. Тялото й лежеше на релсите, разрязано на две. В почти всички случаи и опитите, и истинското извършване на самоубийство са придружени с алкохол – той притъпява инстинкта за самосъхранение и дава кураж. Мъжете обаче се самоубиват 2,5 до 3 пъти по-често. Т.е. истински са – те не правят „парчета“ за сплашване, за изнудване. Трябва да се знае, че мъжете сме с по-неустойчива психика, по-лабилни, макар да се наричаме „силният“ пол. При нас суицидалният шантаж е непознато намерение. Имал съм два случая в практиката си: тежко болни от рак в напреднал стадий мъже, защото мъките им са нетърпими, особено при рак на панкреаса и метастази в костите. Нарича се „пасивно самоубийство“. Бяха ми заявили, че не искат повече лекарства, нито храна и вода. И наистина спряха да се хранят и да поемат течности и за 3 дни си отидоха с достойнство. Това според мен не е истинско самоубийство, а просто самоволно прекратяване на нетърпимите болки и освобождаване на близките от грижи по безнадеждно болни хора, и аз го намирам като достойно за уважение.

На решилите да се самоубият неблагоприятно повлияват пълнолунието, магнитните бури, депресиите в атмосферното налягане. Пропуснах да допълня, че наркоманите по-често се самоубиват от останалите хора. Освен алкохола подтик към самоубийство дават марихуаната и таблетките екстази, защото също като него изтриват безследно чувството за самосъхранение. Заразяването с венерически болести почти винаги става на „пияна“ или на „друсана“ глава! Затова – родители, пазете децата си от наркодилърите! Същият решителен призив трябва да се отправи и към държавните органи, които се отнасят снизходително към наркопласьорите. Всички ги знаят кои са, къде се подвизават и пр., но никой не ги преследва, освен те самите – в борба за територии. Не съм видял обаче предизборни обещания на нашите политици за справяне с наркотрафика. Това също е превенция на самоубийствата сред младежите ни.

– Може ли да се предотврати опит за самоубийство и как?
– Може. Решилият да се самоубива обикновено изпада в депресия, вглъбява се в себе си, не разговаря, усамотява се. Нерядко споделя, че не иска повече да живее, не намира смисъл да се бори с несгодите. Тогава не бива да бъде оставен сам. Край него винаги трябва да има близки хора, които да го разсейват с по-весели разговори, да го извеждат на разходка. И душевната криза може да отмине. Най-често помислите и опитите за самоубийство стават нощем, затова ще призова всички отчаяни наши сънародници: Дочакайте утрото – то винаги е по-мъдро от вечерта, и още: Изберете живота, а не смъртта!

 

Снимките

1 Мястото на инцидента с Николай от Сандански

2 Д-р Тотко Найденов

3 Лидия Петрова се самозапали пред президентството

 

 

Spread the love