Френският посланик иска съвместни проекти с Благоевград в областта на културата: Кметът Камбитов и посланик Дьо Кабан договориха: Фестивалът „Франкофолии” възкръсва в Благоевград след 20-годишно прекъсване 

Filed under: Благоевград |

256-02-01  kmet_poslanik_1 copy

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов посрещна  посланика на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан. На срещата с Негово превъзходителство бяха обсъдени теми, свързани с развитието на Благоевград, и участието на Франция в този процес.

„С кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов обсъдихме възобновяването на песенния фестивал „Франкофолии” след повече от 20 години”, сподели след срещата посланик Дьо Кабан. Той уточни, че това е втората среща с кмета Камбитов. Негово превъзходителство обещал да направи постъпки пред френските институции за възобновяване на фестивала и реализирането на други културни мероприятия в Благоевград. „Поел съм ангажимент да разговарям с моите колеги от Френския институт в София и заедно да направим съвместни проекти с Благоевград в областта на киното и други културни събития”, каза още Н. пр. Ксавие Лапер дьо Кабан. Той допълни, че било много добре някои от събитията, които се организират в столицата, да се пренесат в Благоевград.

„За възстановяване на фестивала „Франкофолии” търсим връзка с организаторите от Ла Рошел. Целта ни е фестивалът да се превърне в традиция, защото той неслучайно е организиран в Благоевград”, каза кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Той допълни, че Благоевград е университетски град и с оглед на това добре биха се реализирали изложби и кинопродукции. „Освен културни теми с Н. пр. Ксавие Лапер дьо Кабан обсъдихме и възможност за инвестиции и съдействие от страна на Франция в Благоевград”, допълни д-р Камбитов. Той изрази убеждение, че Благоевград ще има своя първи песенен фестивал след 20-годишно прекъсване през октомври 2015 година.

Снимката: Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов посрещна  посланика на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан

Spread the love