Корман Исмаилов: Нямам против камерите в залата, имам против камерите в кулоарите

Filed under: България |

Парламентът се задължи или да създаде свой телевизионен канал, или БНТ да открие парламентарен телевизионен канал, на който да се излъчват пленарните заседания

262-19-04-Korman Ismailov

Нямам против камерите в залата, имам против камерите в кулоарите, защото е много неудобно. Това каза пред в Народното събрание вчера Корман Исмаилов от „Реформаторския блок“. На въпрос да ли смята, че е редно да има парламентарна телевизия, Корман Исмаилов отговори, че според него това би било добре.

„Наблюденията са такива, че когато се предават определени заседания на парламента с по-широк обществен интерес, рейтингите се вдигат. В много държави има постоянен парламентарен канал, където изцяло се предават заседанията. Трябва да има повече ред и правила. Ако зависи от мен, има какво да се направи по организацията“, каза още Корман Исмаилов.

Комисията за подготовка на правилника за работа на новия парламент прие предложението на Светослав Белемезов от АБВ, според което заседанията на Народното събрание ще се предават пряко от парламентарен телевизионен канал (БНТ), като излъчваният сигнал ще се предоставя за свободно и безплатно ползване.

С одобреното предложение на практика парламентът се задължава или да създаде свой телевизионен канал, или БНТ да открие парламентарен телевизионен канал, на който да се излъчват пленарните заседания. Това ще се реши при гласуването на държавния бюджет за 2015 г. Директорът на пресцентъра на парламента Христо Краевски увери депутатите, че при осигуряване на финансов ресурс има техническа възможност идеята да бъде реализирана.

Сега задължението е заседанията на Народното събрание да се предават пряко от БНР на определена от него честота, която покрива територията на цялата страна, и с репортажи по БНТ. Парламентарните заседания се излъчват в реално време в интернет чрез сайта на Народното събрание, но кадрите са от камерите на БНТ в пленарната зала.

 

Снимка:

Корман Исмаилов

 

Spread the love