Финансовият министър отсече: Няма да има коледни добавки за пенсионерите

Filed under: България |

262-17-03-Vl.Goranov

„Коледни добавки за пенсионерите тази година няма да има.“ Това каза вчера министърът на финансите Владислав Горанов.

Всеки иска да е добър и благороден. Има право да е добър, когато го прави със свои средства. Аз благороден с чужди средства не искам да бъда. Ако съберем приходи догодина, направим бюджет без дефицит, може да си позволим да сме широко скроени, добави той.

Запитан дали е съгласен с вицепремиера по социалната политика Ивайло Калфин, че трябва да се увеличат средствата, които се плащат за осигуровки, той отвърна: „Ние имаме заявена от ГЕРБ позиция. За нас темата за промяна с данъци и осигуровки не стои.“ Със сигурност ще направим усилие да влезем в рамките на 3% дефицит, това означава, че ще се стремим да харчим, колкото изкарваме.

„Тези, които имат индивидуално договорени лихви в КТБ, различни от общите условия, не попадат в обхвата на гарантираните вложители. Вежди Рашидов е сред тях“, коментира финансовият министър. Горанов разказа, че се е срещнал с управителя на БНБ след като новото правителство положи клетва.

„Те допуснаха грешка, която българското общество не може да остави да мине така. Аз мисля, че всичко е зад гърба ни от гледна точка на трусовете. Сигурен съм в това, занапред трябва да си прочетем уроците и да обезщетим гарантираните вложители. Затова веднага вкарах актуализацията на бюджета, която да ни даде възможност в началото на декември да започнем да ги изплащаме”, заяви той.

 

Снимка:

Владислав Горанов

 

Spread the love