Борисов: Трябва да възстановим репутацията на държавата, да се промени инвестиционният климат, да се направят реформи в съдебната система

Filed under: България |

Нашето верую винаги е било, че трябва да харчим толкова, колкото произвеждаме, категоричен е премиерът

264-19-01-v-bsp-sa-se-sgushili-kato-bolni-praseta-221684

 

Растежът на икономиката е изключително важен. От друга – с този бюджетен дефицит от 3,7% не може да се продължава, защото маастрихтските критерии са категорични – до 3%. Затова аз напомням, че преди година и половина им оставихме държавата с 0,48% бюджетен дефицит. Това каза премиерът Бойко Борисов в интервю за списание Life. Само за една година той мина над 3%, и то без реформи, а само с негарантирани плащания, с популистки и откровено неизпълними идеи. Няма човек, на когото не му се иска доходите на хората да са високи или цената на тока да е ниска. Няма човек, на който да не му е приятно всичко да е по мед и масло. Но нашето верую е било винаги, че трябва да харчим толкова, колкото произвеждаме като държава. Така че пострадалата държава България, спрените еврофондове – това са задачи, които за кратко време трябва да бъдат изпълнени, посочи Борисов. Трябва да бъде възстановена репутацията на държавата, да се промени инвестиционният климат, да се направят реформи в съдебната система, категоричен е той. Премиерът е категоричен, че реформата в съдебната система не трябва да се прави от политиците.

„Ние трябва да помогнем със закони в съдебната система и други нормативни промени, които трябва да бъдат придвижени. Но иначе самата реформа трябва да се извърши от съдии, прокурори и следователи – от тези, които са там“. Аз се надявам като отговорни хора магистратите да чуят въпросите към политиците, зададени от цялото общество, за неефективната съдебна система, да четат мониторинговия доклад за съдебната система от ЕК, кой не става по-добър, а по-лош, посочва Борисов. Бойко Борисов коментира и кражбата на скандалните тефтерчета на Филип Златанов. За мен е ясно, че случаят е същият, както при аферата „Костинброд”, която целенасочено удари ГЕРБ и е абсолютно фалшива. Там не бе доказано абсолютно нищо, но със съдействието на правораздавателни органи и медиите беше произведена една лъжа. Някак си с времето хората се убедиха, че ГЕРБ побеждават въпреки лъжите. Ние искахме тефтерчетата на Златанов да бъдат представени в парламента, ако изобщо има такива тефтерчета. Никой не ги е видял тези тефтерчета, посочи Борисов. В актуализацията на бюджета предложихме да има пари, които да гарантират, че ще можем да изплатим на 4 декември депозитите, които са в КТБ. Трябва да се влезе в Европейския банков съюз, веднага да се смени репутацията на БНБ, категоричен е Бойко Борисов. Тя е абсолютно пропаднала, чрез смяна на ръководството, трябва да се привлекат външни експерти да направят цялата тази ревизия – аз вече съм говорил в тази посока с ирландския премиер, с колеги в ЕС. За четири години в света фалираха множество банки, а ние запазихме през тези години банковата система. Когато свърши банковата криза, БСП, ДПС и „Атака” фалираха КТБ. Тогавашните управляващи, са виновни за състоянието на КТБ, категорично посочи Борисов. Надзорът на БНБ, че не си е вършил работата. И правителството в лицето на премиера и на финансовия министър не са реагирали, когато е възникнал големият проблем. Вместо държавата да се намеси, да се интервенира вътре и да спаси банката, да махне управителя и да се проведат необходимите от съдебната власт процедури, тя бездействаше няколко месеца, за да потъне банката. Как сега наливаме пари в частни банки да ги спасяваме, а тогава не можеше ли Орешарски да извади от резерва, който казва, че е 8 милиарда лева, 1 милиард и да нямаме сега тези проблеми? На хората им омръзна да слушат песимистични новини. Затова се опитвам през това интервю и през вас да вкарам малко оптимизъм. В края на краищата не е имало война. С всеобщи усилия, с мъдрост между партиите и хората и ако се стегнем като нация и народ да работим здраво, ще се измъкнем от кризата. Ние ще направим всичко, за да се случи това. И в тази битка не става въпрос за лични планове.

Spread the love