Новият кмет на Перник Иван Иванов: Подготвям нова структура на работа в общината, 95 млн.лв. са осигурени за воден цикъл, искам безлихвен кредит от 2.2 млн., за да вдигна запора заради дълговете ни към бизнеса

Filed under: Перник |

Трябва да се гордеем с Росица Янакиева, за първи път имаме зам.-шеф на НС

 Разбрах се с строителните босове Румен Цинцов и Димитър Живков, до средата на декември ще се издължим, най-тежка е ситуацията с борча към Феодор Феодоров от 1.7 млн.лв.

264-02-01   Иванов кмет copy

Не очаквайте от мен чудеса в максимално кратки срокове, защото първо трябва да се запозная обстойно със ситуацията в общината, предупреди на своята официална първа пресконференция новият кмет Иван Иванов. Искам специално да подчертая, че няма да руша, ще надграждам направеното от предшественичката ми Росица Янакиева. Перник обаче трябва да се гордее, че за първи път градът ни има зам.-председател на Народното събрание в нейно лице, подчерта новият градоначалник. Той припомни, че е избран за кмет от групата на ГЕРБ, на която е бил член до този момент, бил е общински два мандата, бил е председател на комисията по бюджет и финанси в ОбС, член на икономическата комисия и комисията по земеделие и гори. Кандидатурата му за градоначалник бе издигната и подкрепена от представителите на ГЕРБ, „Патриотично обединение”, „Демократи за Перник” и СДС и от Камелия Руменова от групата на БСП, която след последното заседание на местния законодателен орган вече е независим съветник. Решението на Общинския съвет обаче се обжалва и делото е насрочено на 21 ноември.

„Каквото и да е решението, за мен драма няма – ако съдът реши, че не съм кмет, просто казвам „съжалявам” и си тръгвам. Тук няма проблем”, каза Иванов и поясни, че той остава на поста си, докато не излезе окончателното решение на ВАС.

Срещу избора му се обявиха съветниците от БСП и коалиция и ЛИДЕР.

Общинският съвет обаче е законодателният орган на местно ниво и аз ще се съобразявам с решенията му, ще предлагам докладни записки по проблеми, които съветниците трябва да решат, така че да понесем заедно цялата отговорност – аз, като представител на изпълнителната власт, ОбС – на законодателната, каза Иванов. И когато работим заедно в една посока, нещата могат да се случат, добави той. Относно екипа, с който ще работи, новият градоначалник Иванов поясни, че няма нищо вярно в слуховете, които се разнасят из града, за някакви списъци кой ще остане на работа и кой не. „Аз ще се съобразя с тези, които са ме избрали. Ще има условен политически кабинет, включващ заместник-кметовете. И дотук. Ще проверя капацитета на всички служители. Много държа те да са професионалисти, с добра квалификация, работещи, отговарящи на заеманата от тях длъжност. Принципът, на който ще работя, е основно да сменя модела на управление на общинската администрация”, каза още новият пернишки градоначалник.

Иванов поясни, че предстои изготвянето на нова структура на общинската администрация, която ще бъде предложена за одобрение на местния минипарламент. В нея ще се прецени дали ще бъдат повече, или по-малко зам.-кметовете.

Има добри индикатори и за отпушване на парите за т.нар. воден цикъл, по който Перник има успешно защитен проект за над 95 милиона лева. Пари могат да дойдат и по националната програма по енергийна ефективност. Градоначалникът разчита до голяма степен да бъде получен и поисканият безлихвен кредит от 2,2 милиона лева. Така ще могат да се гарантират и заплатите на общинските служители. И най-вече да се успокои коректният бизнесът, тъй като от него има наложени три – четири запора за свършена, но неразплатена работа.

Тази седмица той свиква нарочна среща с местните предприемачи. Ще говорим открито по проблемни теми, както и за това какви са възможностите да използваме местния бизнес в нашата работа, обясни той. Нужна е взаимна коректност и разбиране, твърди Иванов и уточни, че коректният бизнес, който създава материални блага, дава възможност да съществуват и духовната, и социалната сфера.

С някои от фирмите, на които общината дължи пари, са сключени споразумения. Това се отнася за фирма „Инфракорект строй” на Румен Цинцов, която е запорирала общинските сметки и към която последната вноска вече е направена в края на миналата седмица. Изплащат се и вноски към фирма „Димел” на Димитър Живков за работата по театъра – по 15 000 лв. на седмица. На 16 декември общината окончателно ще му се издължи.

Най-тежка е ситуацията с „Лиел констракшън” на Феодор Феодоров. Там сключено споразумение няма, но фирмата е запорирала сметките на общината заради борч от около 1,7 милиона лева. Новият кмет има намерение да покани на среща представители на фирмата и да сключи споразумение с нея, за да започне изплащането на дълга и към нея.

 
Снимка: Новият кмет на Перник Иван Иванов в кабинета си

Spread the love