Ненчев твърд: Няма да оттегля Исмаилов, точно попадение е

Filed under: България |

Министърът се среща с ПФ в понеделник, чака аргументи за тезата им

269-19-01-0000246200-article2

Военният министър Николай Ненчев потвърди отново позицията си, че няма да оттегли заместника си Орхан Исмаилов.Не смятам, че Орхан Исмаилов ми е проблем. Точно обратното – мисля, че е едно много добро и точно попадение с оглед на всички онези качества, които този млад мъж притежава, заяви Ненчев.Министърът каза още, че до момента няма нито едно съществено основание, за да иска неговото отстраняване от кабинета, точно обратното.По думите му аргументът, че Исмаилов е член на протурски ориентирана партия, не отговаря на истината.Исмаилов дори не е член на Народна партия „Свобода и достойнство“.Ще поискам от Корман Исмаилов удостоверение, в което да е видно това. Това не са сериозни аргументи. Вероятно в понеделник ще имам среща с Валери Симеонов, за да го помоля да ми представи конкретни факти и аргументи, които да подкрепят неговата теза, допълни министърът.

Ненчев подкрепи тезата, че „цялата тази агресия“ срещу Исмаилов е само заради неговото име и подчерта, че тази нетърпимост е много опасна.

269-19-01-thumb296x233

Министърът припомни, че Исмаилов е бил член на Комисията по досиетата, а преди това зам.-председател на Комисията за защита на информацията.Той е проверяван вероятно стотици пъти. Ако е имало каквато и да е информация, единственият вариант е тя да е била скрита, което е недопустимо. От друга страна вече почти 10 дни аз не съм получил никаква информация, нито една служба не се свърза с мен или не ме уведоми за нещо, което да е обезпокоително около тази личност, уточни Ненчев.

За бюджета на министерството той заяви, че отчита тежката икономическа криза, в която се намира България, и необходимостта от съкращаване на бюджетите. Тази година обаче на срещата на Върха в Уелс поехме ангажимент, заедно с всички останали партньори, бюджетът на съответните министерства на отбраната постепенно да нараства, като до 2020 г. той да достигне 2% от бюджета на съответната страна. 20% от тези средства трябва да бъдат насочени за модернизация на съответната армия. Аз не бих искал под никаква форма да нарушаваме или да не изпълняваме поетия ангажимент, коментира министърът.Ненчев обяви, че ще направи всичко възможно бюджетът да нарасне поне с малко.

За отношението ни към събитията в Украйна, военният министър каза: В годините ние много често с действията си противоречахме на поети ангажименти и решения, свързани с НАТО и европейската отбрана. Не ми се иска повече да бъде така. В разговорите, които имах в Брюксел, получих лек анонс в тази посока – че има известно съмнение дали ние ще продължим да изпълняваме поетите си ангажименти.

Към момента няма нито едно безспорно доказателство за участие на българин в т.нар. „Ислямска държава“, категоричен беше министърът на отбраната. По думите му е имало само съмнения, които не са потвърдени официално. Трябва да бъдем много внимателни и да насочим усилията си към тези клетки, в които те биха могли да проникнат, допълни той.

Spread the love