Превантивни мерки: Спешните медици от десетте филиала в Пиринско оборудвани със защитни облекла за ебола след слуховете за заразени хора

Filed under: Благоевград |

Благоевградчани: Спокойни сме, това са спекулации, медиците: Към момента няма данни за заразени с болестта

269-06-02  P1140918

10-те филиала на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в Пиринско получиха вчера комплекти защитни облекла при евентуално наличие на заразени с вируса на ебола. Получените комплекти включват защитен комбинезон, ръкавици и маска, все още обаче към тях липсват очила, които ще бъдат доставени по-късно, уверяват от болничното ръководство в Благоевград. Комплектите за филиалите по направление „Струма“ – Симитли, Кресна, Сандански и Петрич, заминаха още вчера. Филиалът в Благоевград вече е оборудван. Спешните центрове по направление „Места“ – Якоруда, Разлог, Банско, Гоце Делчев и Сатовча ще ги получат днес. До оборудването със защитни облекла се стигна, след като в четвъртък вечер в столична клиника бе приет 60-годишен бизнесмен с висока температура. Часове преди това той бе пристигнал от Сиера Леоне. След направените изследвания за щастие се оказа, че бизнесменът няма ебола, а малария.

269-06-02   107100-zashtitno-obleklo

Поводи за паника сред населението в областа не би следвало да има, коментира пред нас шефът на СПО в Благоевград д-р Владимир Рабджийски. „Нито има заразени хора с ебола в Благоевградска област, нито има симптоми за това”, потвърждават и други медици.

Благоевградчани не са притеснени от слуховете за заразени хора. Повечето от тях не са чували дори да се говори за заразени с ебола в района. Други пък смятат, че ако някой раздухва нещата изкуствено, то е с търговска цел. „Някой отново ща забогатее на гърба на хората и на внушенията, които им се насаждат, информирайки ги по телевизията, че има заразен с ебола”, казва дама на 35 години, седнала на чаша кафе с приятеля си Асен. Той пък от своя страна твърди, че всичко е с цел да бъде вдигнат оборотът на аптеките и лекарствата, предназначени за предпазване от еболата, масово да бъдат изкупени. „Но ние не се учудваме, винаги е така, все пак да не забравяме, че живееем в България, където и здрав да си, пак ще те разболеят” , коментира пред наш екип той.

Междувременно от Министерството на здравеопазването увериха, че към момента нама данни за заразени граждани с болеста и апелираха за запазване на спокойствието на хората.

Снимките:

1  Асен и приятелката му Деси са категорични, че преекспонирането на болеста от страна на медиите е с търговска цел

2Така ще изглеждат медиците със защитните облекла срещу ебола

 

 

 

Spread the love