84-годишният бивш начален учител Любен Арменов: Бившият кмет Стоян Годинов откъсна 52 кв. м от имот в Ресилово с благословията на КОС, чертожникът Ева Нешева от община Сапарева баня призна: Сгрешихме!

Filed under: Дупница,Сапарева баня |

Давах обяснения в полицията по случая, има си решение на съда, заяви Йорданка Сусанина от ТСУ

270-01-01 ЛЮБЕН АРМЕНОВ P1310791 copy

„С решение на КОС съседът Стоян Годинов успя да вземе 52 кв. м от парцела на дъщеря ми Аделина Александрова и внучка ми Мария в сапаревобанското село Ресилово. Имотът е закупен от покойния ми зет Пламен Веронов”, оплака се в редакцията на в. „Вяра” 84-годишният бивш начален учител Любен Арменов.

Възрастният човек разказа, че въпросният му съсед Годинов е бил кмет на Ресилово преди демократичните промени и по думите му тогава се е възползвал от положението си и е теглил една черта на скицата на селото. „Преди 3 години пък реши, че иска да влезе във владение на въпросните 52 кв. м от нашия имот и събори металната порта, която бяхме поставили. Борихме се срещу съпругата му Сашка Годинова и сестра й Йорданка Сапаревска, на които беше прехвърлен имотът, но Кюстендилският окръжен съд отсъди в тяхна полза. Даже ни осъдиха да платим и 640 лв. разноски по делото. В съда те се легитимират като собственици по давностно владеене и наследство и разполагат с нотариален акт и скица, издадена им от общината в Сапарева баня, въпреки че ние сме собственици от 2003 г. Когато отидох на място, за да разбера какво се е случило, служителките от общината – чертожникът Ева Нешева и отговорникът в ТСУДаниела Сусанина, ми казаха: „Грешката е наша”, разказа за неволите си Арменов.

Обект на спора са 52 кв.м от парцел с обща площ 642 квадрата, който е съседен на двете страни. Имотът е закупен през 1997 г. от зетя на Арменов – Пламен Веронов. В момента наследници на Вернов са съпругата му Аделина Александрова и дъщеря му Мария. Двете страни вкарват спора в съда в Дупница. В решението на дупнишкия съд е записано, че съдебно- техническата експертиза по категоричен начин установява, че процесните 52 кв.м винаги са се намирали в имота на семейството на Арменов. Това решение обаче не издържа в КОС.

„Не знам какъв документ е даден, за да се направи скица, ние не можем да докажем. Повече от 3 годни се занимаваме вече с този проблем. От община Сапарева баня ни казаха, че тази грешка трябва съдът да я отмени. Получи се обаче така, че изпратиха молба за това в неправилния отдел – вместо при гражданските дела молбата попада в наказателните. Така нищо не излезе и от това, освен че взеха по 10 лв. разноски по делото на дъщеря ми и внучка ми, срещу които получиха като отговор, че делото не е от тяхната компетенция”, допълни Арменов.

Той разказа, че в парцела някога се е издигала стара сграда, която е обхващала цялото лице на улицата и дори е била училище. „Ние оспорвахме неговата скица и ни издадоха нова. Оспорвахме в Общинския съвет в Сапарева баня. Иначе, когато закупихме парцела, наследниците обещаха, че те ще оправят нещата с тази скица. Годинов е внесъл за тези 52 кв.м 104 лв. в ДСК. Обаче в този парцел влизат и 5 м от сградата, но той пари за нея не е внесъл, платил е само за земята, и то не на наследниците. От общината в Сапарева баня обаче Годинов се сдобива с въпросната скица през 2011 г., ние сме собственици на имота от 2003 г. Излезе министерско постановление, че при такива спорове трябва да се минава по имотни граници. Съгласно това постановление и факта, че той не е платил къщата, община Сапарева баня ни издава на нас скица и ние си вадим нотариален акт. И въпреки това се оказва, че скица имат и съседите ни”, разказа за неволите си Арменов.

За премахнатата метална ограда на имота семейството на Арменов предявява в дупнишкия съд иск за 1000 лв., който обаче съдът не е уважил, тъй като делото се води срещу Сашка Годинова и Йорданка Сапаревска, а не срещу Стоян Годинов.

„Пуснахме си молба до прокуратурата в Дупница срещу Сусанина заради грешката, започна и разследване в полицията, но резултат няма. Дело не се образува”, каза бившият учител.

Свързахме се с Йорданка Сусанина. По телефона тя заяви: „Давала съм обяснения в полицията по този случай, има си експертизи и решение на съда, няма да коментирам повече.”

На въпрос дали са признавали за допусната грешка от тяхна страна, както твърди Любен Арменов, Сусанина обяви: „Този господин твърди много неща. ”

Снимката: Любен Арменов

Spread the love