Д-р Панчо Панайотов: 10 оправни лекари могат да спрат източването на касата с медицински одит, Москов е умно момче, но няма нищо да промени 

Filed under: Дупница |

137-10-01-pancho panaiotov-G

Здравеопазването у нас е срам и позор, несравним дори със Средновековието. За това, че хората се лекуват лошо, не са виновни лекарите, а системата, избухна бившият кмет на Дупница д-р Панчо Панайотов. „Тази система с електронната карта пак няма да подобри нищо, нито ще се подобри с реновирането”, песимист е Панайотов. „От министър Москов и от другите, но най-много от него зависи дали репутацията на реформаторите ще се запази, или ще тръгне надолу. Безпокои ме фактът, че той май не знае какво точно да прави (иначе е умно и интелигентно момче). Той говори за електронно здравеопазване и за реновиране. Електронното здравеопазване няма да оправи нищо, в него има две позитивни неща. Едното е, че ще замени хартията, а другото е, че няма да може недобросъвестни лекари да извършват, да нанасят и да регистрират преглед без волята на пациента, което се случва сега.

Вече 15 години в България е регламентирано да има здравно осигуряване, както е в Европа. Парите, които се събират в касата, всички, които дължат тези вноски, трябва да се издължават.

Има две важни неща, които трябва да се направят, да не се краде от касата (крадат лаборатории, джипита), това може да се спре, като се премахнат касите в този вид и се направи медицински одит (сега това го няма). Слагат се 5-10 лекари с образование, със специалност, с практика. В света няма здравна каса без медицински одит. За да бъдем в това състояние сега, не е виновна държавата или ДС, ДПС или комунистите. Виновни сме си самите ние. Няма никаква кауза”, коментира още д-р Панайотов.

 

Снимкa

Д-р Панчо Панайотов

 

Spread the love