Фирмата на Веселин и Лидия Стоянова „ВИА 2000” отнесе акт – взривява скали край Бобошево без знанието на полицията

Filed under: Актуално от днес,Кюстендил |

Кюстендилската инспекторка Даниела Бързачка: Дружеството е било длъжно да съобщи в РУП, че ще транспортира взрив от склад в Костенец заради работата си на АМ „Струма”

Digimax A50 / KENOX Q2

Фирма „ВИА 2000“, която извършва взривни дейности на кариерата край Бобошево, отнесе акт за неспазен срок за уведомяване на полицейското управление. Фирмата прави взривове заради строителството на автомагистрала „Струма“. Според търговския регистър „ВИА 2000” е регистрирана в Софийския градски съд през 2000 година, а управител е Веселин Найденов Стоянов. Като съдружник се сочи Лидия Маринчева Стоянова, влязла с капитал от 2000 лева. Седалището на фирмата е в кв. „Надежда” и притежава тапия за пробивни и пробивно-взривни работи на кариери за добив на инертни материали. Дружеството е било длъжно да съобщи в РУП, че ще транспортира взрив от склад в Костенец заради работата си.

„Актът е по член 130, а срокът е тридневен. Фирмата не е уведомила никой, а същевременно взривът се транспортира със специален автомобил. Когато пък взривяват, има и наш представител, както и такъв по Инспекцията по труда. Там само се взривява, не се складират, изготвя се и протокол“, коментира Даниела Бързачка – полицейски инспектор от службата за контрол на общоопасните средства при ОДМВР – Кюстендил.

Освен това от структурата са издали и две предварителни предписания на „Въгледобив-Бобов дол” и „Фундаментал”, които имат складове за съхранение на взривни вещества. На заседание на Областния съвет за безопасни условия на труд стана ясно, че те са единствените в областта. „Те имат издадени разрешителни за съхранение на взривни вещества. Ние ги проверяваме планово, извънредно, внезапно и съвместно. Предписанията са за затягане на вътрешноведомствения контрол и са дадени на двамата управители“, коментира Даниела Бързачка.

По отношение на предстоящите празници – запалване на светлините на 10 декември, както и за Нова година, от община Кюстендил са поискали и са получили разрешение от Инспекцията по труда. Според Ивайло Василев – експерт в Инспекцията по труда, когато се ползват фоейрверки над 5 килограма, е необходимо разрешително. „Уведомява се и полицията, има специалист, който ги запалва. За тези рождени дни, които се празнуват в края на седмицата и се чува пукот в целия град, не сме издавали документ. Явно те ползват пиротехника под 5 килограма, законът го позволява да си я купят“, заяви Ивайло Василев.

 

 

Снимката

На заседанието по безопасни условия на труд присъстваха Даниела Бързачка, Ивайло Василев и Иван Каракашки

Spread the love