РБ искат оставката на шефа на ДАНС, и ГЕРБ недоволни от него, Писанчев: Терористична заплаха няма, но е налице опасен радикален ислям

Filed under: България |

Ген. Атанасов: У нас има една спяща клетка – ДАНС

273-19-01-0451851001417081389_62701_600x458_actualno
Реформаторският блок настоява за оставката на шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Призивът е бил отправен по време на закритото заседание на Народното събрание, което го изслуша за акцията срещу радикалния ислям у нас. Депутатите от ГЕРБ също демонстрираха, че не са доволни от представянето на шефа на ДАНС.
„От парламентарната трибуна му поискахме оставката при оценката на дебата, защото не можахме да разберем дали в България има спящи клетки на радикален ислям, но разбрахме, че има една спяща клетка – ДАНС“, каза след заседанието депутатът от РБ ген. Атанас Атанасов.
Шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че Писанчев не е отговорил на повечето от въпросите на депутатите. „Той каза, че няма какво да каже по 50 процента от въпросите, които бяха зададени от парламентарните групи“, каза бившият вътрешен министър. Той обясни, че управляващите са обезпокоени от думите на шефа на ДАНС, че агенцията наблюдавала процеси.

273-19-01-90809atanasov

„Но все пак една от основните функции е да противодейства, а не да наблюдава“, каза Цветанов.
Бившият вътрешен министър припомни на Писанчев, че България е парламентарна република и парламентът е неговият работодател. Според Цветанов шефът на ДАНС е трябвало да отговори на въпросите на депутатите от уважение към тях и поне от обща култура.
Цветанов нарече изслушването безсмислено, а закритото заседание – ненужно. Той разказа, че Писанчев е предоставил информацията, която вчера е била обявена пред медиите. Прочел е и цитати от имейли, а също и информация за превеждани пари от български граждани, живеещи на територията на ЕС. „Писанчев каза, че това е финансиране на терористични организации“, обясни бившият МВР шеф.
Той обясни, че управляващите са разтревожени, че през последната година и половина ДАНС не са предоставили никакви предложения за промяна на законодателството заради „Ислямска държава”. Цветанов даде пример с Великобритания, където законодателството в момента се променя заради заплахите от ИД.
Шефът на групата на ГЕРБ обяви, че предстои изслушване на Писанчев в парламентарната комисия за контрол на спецслужбите. След това ще бъде преценено дали има несправяне, или не от негова страна. Бившият вътрешен министър обясни и че с промените в Закона за МВР ще се премахне свръхконцентрацията в ДАНС. „Тя загърби и пренебрегна основния приоритет – контраразузнавателната дейност“, каза още Цветанов.
Той обясни, че след изслушването на Писанчев в комисия на парламента ще има повече яснота дали впечатлението от днес за несправяне от страна на Писанчев ще се потвърди.
В момента нямаме директна терористична заплаха за страната. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев пред журналисти в парламента след изслушването му в НС.

По отношение на изслушването Писанчев посочи, че е обяснил на народните представители за операцията.

„Задаваха ми най-различни въпроси, най-различни мнения, противоположни. Бях обвинен в лаконичност. Мисля, че всеки имаше възможност да изкаже мнението си”, коментира той. Писанчев добави, че е направил всичко възможно да убеди депутатите за необходимостта от тази акция.

Стана ясно, че обвиненията в лаконичност и неубедителност срещу Писанчев са били доста, но единствено о.з. генерал Атанас Атанасов му е поискал оставката – и то заради случая „КТБ”. Лицето на Реформаторския блок е определило акцията в Пазарджик като опит на ДАНС да си измие ръцете заради КТБ. От дълго време вървят слухове по медиите, че Атанасов иска да поеме ДАНС, но ГЕРБ не са съгласни.

Запитан за опасността от радикален ислям, той подчерта, че има опасност, защото има конфликт, който се разраства. „Има такава опасност, защото имаме конфликт, който се разраства. Имаме реална заплаха, с която трябва да бъдем много внимателни. В момента конкретни заплахи за държавата няма”, обяви той.

По думите му като цяло обстановката се напряга с всеки изминал момент и държавата трябва да реагира – институционално и законодателно.

„ДАНС сама по себе си не може да се противопостави на тази заплаха, както и останалите специални служби. Нуждаем се от анализ на ситуацията и стратегия”, заяви Владимир Писанчев.

На въпрос дали е щяло да има по-голям ефект, ако операцията е била забавена, според Писанчев това единствено би довело до събиране на повече доказателства. „Но мисля, че имаме достатъчно. Освен това имаме доста материал за анализ”, обясни той.

„Не мога да навлизам в подробности. Бях обвинен за това в НС. Има следствие, вече е на ход прокуратурата. Не мога да давам прекалено много подробности”, каза още Владимир Писанчев.

България е в център на сериозни събития. България се намира между две големи кризисни точки, които са дългосрочни и няма да свършат скоро, допълни Писанчев. „Ние се нуждаем от много внимателна стратегия”, заяви Писанчев.

Писанчев посочи, че са се опитали да направят превенция на нещо, което се опитва да се създава, и смятат, че няма да е единственото. „Цялата държава трябва да направи анализ на ситуацията и стратегия за това какво правим между две кризисни точки. На практика в момента България започва да заема доста стратегическо място в Черноморския басейн”, подчерта Владимир Писанчев.

Запитан дали са обсъждали конкретни промени в Наказателния кодекс, Писанчев обясни, че когато започне работата на комисиите, ще бъдат разгледани такива промени. „Обсъдихме само необходимостта от приемане на такова законодателство, тъй като в цяла Западна Европа се приема такова в момента”, посочи той и добави, че трябва да седнат, да помислят и да направят анализ на направеното в Западна Европа по този въпрос и да се види как може да го адаптираме към нашето законодателство.

Писанчев каза още, че не са обсъждали темата за подновяване на ислямския център.

Spread the love