Шефът на „Софурбан” Георги Манолков разби слуховете за голямата афера „Кракра Пернишки”: Изваденият от площада гранит е в двора ми

Filed under: Благоевград,Перник |

Жив работник нямаше на обекта, само един багер ровеше, установи проверка на „Вяра”

Строителите чакат последния транш от забавените си заплати от благоевградския бизнесмен Николай Галчев днес

273-01-01  DSC00703 copy

Производителят на плочките за площада в Перник Георги Манолков разби слуховете, че се въртят далавери с премахнатия от центъра на града гранит. Половин Перник звъня в редакцията на „Вяра” с информация, че гранитната настилка на площада от 20 000 кв.м е най-голямата далавера на екскметицата Росица Янакиева. До ден днешен новата зам.-председателка на парламента не е дала отчет къде ще отидат въпросните плочи, което буди подозренията на хората. Те смятат, че хубавите гранитни плочи вече украсяват частни имоти на местни величия.

273-01-01  ИВАН СЕРАФИМОВ DSC00719 copy

„Всичко се случва тихомълком. Ето и ние, хората, които живеем на самия площад, не знаем какво се случва. За нас това е далавера. Правят се ремонти не с цел да стане по-хубаво, а да се перат пари. Заменя се гранит с плочки, които се изронват и рушат. А гранитът, нареден преди повече от 30 години на площада в град Перник, наистина е поразрушен, но в по-голямата си част той бе съвсем здрав, а къде отиде, не се знае”, звъняха в редакцията перничани.

273-01-01  DSC00731 copy

По този повод в редакцията се обади с покана екип на вестника да посети завода „Софурбан” лично собственикът Георги Манолков: „Ето, заповядайте и вижте, гранитът на целия площ се намира в двора ми на отговорно пазене. Тук наистина ще се построи нещо на европейско ниво, но българската простотия е уникална. Проблемът с проекта в Перник започна още в началото, когато тръгнаха маса глупави атаки. Тръгнаха и глупави писания, че бившата вече кметица Росица Янакиева е започнала далавера, за да продаде хубавия гранит, с който бе застлан Перник.

81-12-81 Rosica-Yanakieva

Това е пълна глупост. Целият този гранит е в нашия двор. Янакиева го докара тук на отговорно пазене. Всичко парче по парче е етикетирано. Една плоча не е заминала за някъде. Община Перник ще реши дали ще го продава, или ще го полага някъде. Този стар площад на Перник беше невъзможен за ползване. Особено когато паднеше малко дъжд или сняг, хората се препъваха там, защото повърхността му е като на фаянсова плочка – гладък. Ако в някоя европейска държава човек се подхлъзне и падне върху такава плоча, неговите застрахователи смъкват кожата на общината, на строителите, на производителите. С тези 7-8 млн.лв. Европа ще направи нещо много красиво в Перник. За площада на града се работи с пълна пара, строителството не е преустановявано и за миг”. Той се обърна към експедитора на фирмата Йордан Драговитски с думите: „Каже, Данчо, за колко квадрата плочки са изтеглени? За четири дни се теглят по 880 кв. м за площада”, обяви Манолков.

268-01-81-Nikolai Galchev

Проверка на вестник „Вяра” установи, че последният ремонт на площад „Кракра Пернишки” е бил преди повече от 30 години. Плочите, които в момента се полагат, не са по-лоши от гранита. Гранитът, разбира се, е идеален, но е гладък като стъкло и показва, че перничани са ходили буквално върху пързалка. Новите плочи са грапави и ако бъдат положени правилно, ще пазят перничани от контузии при падания. Така хората ще се радват на европейски площад.

Има много идеи къде да бъде поставен изваденият гранит, но за да бъде използван, той трябва първо да бъде обработен. Общинарите коментират, че той може да бъде поставен на различни места. Например в парка, в двора на училището в града „Св. Иван Рилски”. Може да бъде освежена и представителната част на кв. „Изток”.

Екип на в. „Вяра“ посети вчера на място площада в Перник, за да нагледаме как върви ремонтът. Обектът се изпълнява от благоевградския бизнесмен със спорна репутация Николай Галчев. Миналия петък работниците обявиха пред „Вяра”, че готвят бунт заради забавени от 3 месеца заплати. След публикацията Галчев дохвърча с куфарче и раздаде парите на хората. Оказа се, че голяма част от работниците са се трудили на обекта без договори под носа на Инспекцията по труда. Галчев трябва да даде и останалата част от парите на хората, но вчера на работната площадка нямаше жив човек.

Бяхме на място около 15:30 ч., но там нямаше никой. Възможно е падналият сняг през нощта и минусовите температури да са прогонили хората. Възможно е и да е пратена проверка от ИТ. Само един багер копаеше в средата на площада.

Перничани се питаха вчера: „Зимата дойде, не са ли правили сметка, че ще започнат снеговете. Този ремонт трябва да свърши, целият град е разкопан. Така ще е до март, тогава ли ще започнат работа“.

Както „Вяра” писа, пернишкият проект “Зелена и достъпна градска среда” предвижда изготвяне и възстановяване на зони за обществен отдих, реконструкция и рехабилитация на пешеходни алеи, тротоари, велоалеи и спортни площадки. Проектът се финансира от Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на България. Общата стойност на проекта е 9 992 484,44 лева с краен срок за изпълнение 20.05.2015 година.

Най-съществената част от дейностите – за около 4 млн. лв., е подмяната на гранита от площад “Кракра Пернишки” с нови плочи, които са дебели 6 см и са направени от млян гранит, базалт и диабас. По якост са равностойни на бетон марка Б-50, твърдят експерти.

“Новите плочки са с гаранция от 25 години. Гаранцията за качеството на строителството е 3% от стойността на проекта, които остават за 10 години в общината”,  категорични са от надзора.

Според хората от местната управа 40% от площадните плочи в момента са с нарушена цялост, има неравности и това се дължи и на земетресението, и на подземната инфраструктура. Площад “Кракра Пернишки” е ремонтиран за последно през 1982 година в чест на 100-годишнината от рождението на Георги Димитров. “Невъзможно е гранитът, поставен преди над 30 години, да бъде изваден и да остане здрав, тъй като е захванат за бетона. Онова, което остане от него, ще бъде положено на местата, които се нуждаят от настилка. Перничани са в правото си да предложат къде да бъде монтиран и от общината чакат техните предложения. Ако се пристъпи към допълнителна обработка на гранита, това ще струва 4 574 440 лв.”, добавят общинари.

Според екскметицата Росица Янакиева не може да има каквато и да било промяна в проекта, тъй като в противен случай автоматично се генерират санкции.

Снимките:

1 Георги Манолков

2 Началникът на производство в завода „Софурбан” Иван Серафимов ни заведе при складирания гранит.

3 Работниците чакат последния транш от заплатите си от Николай Галчев.

4 Росица Янакиева

5 Николай Галчев

Spread the love