Ген. Атанас Атанасов: Най-големият грях на Станишев е, че даде националната сигурност на ДПС на концесия

Filed under: Искам думата |

Само заради банковата афера ръководство на ДАНС трябва да бъде отстранено, казва в интервю за faktor.bg депутатът ген. Атанас Атанасов.

274-09-01 Атанас Атанасов

– Ген. Атанасов, предупредихте преди време, че сараите управляват службите за сигурност в България, опасно ли е това влияние?

– Това е категорична и проверена информация, с която разполагам. При управлението на Орешарски сектор „Сигурност“ бе предоставен за управление на ДПС и това беше сделка между сараите и Станишев. Това е и една от причините Станишев да загуби толкова голямо влияние в своята партия. В тази връзка е и изменението на законодателството, което беше направено експресно в началото на миналия парламента. Назначенията, които последваха в професионалния връх в МВР и ДАНС, бяха в тази посока и в услуга на сараите. На ръководни постове издигнаха хора без качества, но предани на ДПС. И нещо повече – зависими от тази партия, там няма случаен подбор. Има един процес през годините, който внимателно наблюдавам от 2001 г, при правителството на Сакскобургготски. Тогава от ДПС разположиха на ниски места в службите свои верни хора, те натрупаха някакъв опит и сега при правителството на Орешарски получиха на концесия този сектор. Вече имаха готови спящи клетки в службите, които издигнаха на възлови места. А това е тежък проблем и пробив в националната сигурност.

– Но ДПС никога не е крила своята пристрастност към лица от службите – по време на тройната коалиция, когато от ДАНС изхвърчаха Иван Драшков и Цветлин Йовчев, Доган скочи срещу Станишев – беше много показателно?

– Така е, но по принцип ДАНС, като структура и замисъл е нещо много разумно и аз съм я подкрепял, но начинът, по който Станишев изпълни този проект, срути агенцията – и при неговото управление, и при Орешарски. Спомняте си първо скандалите около съветника в ДАНС Алексей Петров и сега опитът да бъде назначен Пеевски, след което бяха разположени, хора посочени от сараите. Има и достатъчно много публична информация в тази посока, но прекалено много станаха и гафовете, и провалите в работата на ДАНС и МВР. Те са главно заради факта, че трябваше да слагат чадъри върху обръчите от фирми на сараите и да се прикриват действията им.

– Съществува ли център извън сараите, който дърпа конците на тези спящи клетки в държавата?

– Понятието сараите е събирателен образ. Ако трябва да го разшифроваме, трябва да се върнем в началото на прехода при създаването на ДПС. В основата на цялостния модел на конструирането на партията – като корпорация и влиянието й в икономическите среди, както и подреждането на обществените поръчки и осигуряването на чадър през службите, то това е една система на репресивния апарат на ДС и комунистическите служби, който използва своя агентурен потенциал в етническото малцинство, за да обърне, от една страна, настроенията на турците. След падането на комунизма те бяха настроени негативно към комунистическия режим. Трябваше да се получи обратният ефект и успяха да го направят, но от друга страна – постигнаха овладяване на лостове в икономиката чрез използване на политическата сила.

– Имаше ли разпънат чадър върху КТБ, чрез зависимите от ДПС специални служби?

– КТБ няма съмнение, че е банката на ДПС, на сараите. Това срутване е именно в резултат на вътрешни битки и разправии между играчите. ДАНС носи основната отговорност за този процес. Оперативната служба, която би следвало с всички сили и средства да наблюдава банковия сектор, това е ДАНС. Първо, там е финансовото разузнаване и второ – там е ГДБОП, специалната полицейска служба, която би трябвало да наблюдава корупционните процеси в държавата. Къде са били тези звена, какво са работили?. Абсурд е да се обяснява, че са нямали оперативната възможност да доловят този срив в КТБ. Сигналите, които са протичали, са били установени на средно ниво, събрана е оперативна информация, но тя е била потулена. И това, освен всички други провали е основната отговорност на ръководството на ДАНС. Само заради тази банкова афера това ръководство трябва да бъде отстранено и да се провери дали има постъпила информация на средно ниво и как е била употребена. Когато се структурират специалните парламентарни комисии за вътрешна сигурност и обществен ред и за контрол върху ДАНС, детайлно трябва да се провери този въпрос.

– Ще искате ли изваждането на стари знакови дела като „Лиани“?

– Категорично ще настоявам за проверка на действията на Агенцията по време на протестите, но и възобновяване на стари дела, които бяха проспани и заметени под чергата. „Лиани“ е в генезиса на финансовите схеми на ДПС. В тази разработка преди няколко години бяха събрани данни за черната каса на ДПС, за начина, по който се пълнеше тя, кой се разпореждаше с тези финансови средства, къде отиваха те. И цялата тази информация беше провалена. Ще искам „Лиани“ да се отвори отново, да видим какво има в папките, ако нещо е останало изобщо. Имам съмнения, че в периода, в който сектор „Сигурност“ се контролираше от сараите, бяха взети мерки за прикривани на корупционни схема и за прочистване на стари дела, които могат да ги компрометират.

Снимкa

Атанас Атанасов

 

Spread the love