7200 лв. искат общинарите в Сапарева баня от Райна Маркова, за да й продадат 60 кв. м от съсобствен имот

Filed under: Актуално от днес,Сапарева баня |

Местният парламент отряза предложение на кмета Иванов място до Гейзера да се даде под наем за 400 лв.

274-07-81-P1320150 copy

Община Сапарева баня ще продаде частта си от имот, на който е съсобственик заедно с Райна Маркова от курортния град. Решението взе на своето вчерашно заседание местният парламент, който промени програмата за управление на общински имоти за 2014 г., включи мястото на ул. „Малина” в нея и даде картбланш за прекратяването на съсобствеността чрез продажба. Имотът от 60 кв.м ще бъде продаден за 7200 лв. По предложение на икономическата комисия съветниците увеличиха продажната цена на 120 лв./кв.м с ДДС. 40 лв./кв. м и крайна цена 2880 лв. е оценката, дадена от лицензиран оценител, съобщи шефката на комисията Елка Тодорова.

274-07-81-P1320152 copy

Местният парламент отряза кмета Сашо Иванов, който предложи място до Гейзера да се даде под наем за разполагане на детски атракцион срещу 400 лв. Петно от 200 кв.м, намиращо се до емблематичния природен феномен, няма да бъде отдадено под наем за разполагане на атракцион за деца за срок от 5 г., решиха съветниците. Докладната записка бе подкрепена от 9 от 13-те съветници, а останалите четирима гласуваха с „въздържал се”. Вземането на решение бе отложено за следващото заседание след дебати и спорове между БСП съветника Николай Фарфаров, колегите му от ГЕРБ Калин Гелев и Марта Копанарска, председателя Петър Чучуганов и кмета. Фарфаров бе на мнение, че наемната цена е символична и докладната трябва да се прецизира.

274-07-81-P1320154 copy

БСП съветникът мотивира предложението си с факта, че има време за отдаването на мястото под наем, тъй като сега не е сезонът на атракционите, ползвани през лятото. Калин Гелев каза, че не може петното да е само едно, а Марта Копанарска посочи, че е по-добре решението да се вземе, след като архитектът на общината Даниела Владимирова изготви схема за разполагане на атракциони. Цената от 400 лв. е с 80 лв. по-малка от досега плащаната, заяви Чучуганов. Кметът Иванов не се съгласи със съветниците, че докладната трябва да бъде прецизирана. Това е начална цена и тя може да се увеличи. Всеки може да участва в търга. За общината беше добре, че през лятото до Гейзера беше разположен този атракцион. Може да се обмисли петната да са повече, но според мен това не е удачно, отговори градоначалникът. С друго решение местният парламент прие предложенията на читалищата за осъществяване на дейността им през 2015 г. Във връзка с написаното за читалището в село Овчарци за закупуване на книги Марта Копанарска искаше да знае дали библиотеката е преместена, за да има условия за съхранение на тези книги. Библиотеката ще бъде преместена заедно с детската градина, когато намерим средства за оборудването на градината, каза кметът. Срамно е нашите читалища да осъществяват дейност на друга територия, заяви Калин Гелев във връзка със заложено от читалище „Просветен лъч” – Сапарева баня посещение на постановка по случай Международния ден на театъра – 27 март, в Дупница. Съветникът попита дали в читалищната зала в планинското градче има условия и посочи, че от ГЕРБ могат да осигурят гостуване на дупнишкия театър „Невена Коканова” с комедията „Аферата в хотел „Уестминстър”, в която участва Ивайло Калоянчев. Базата е чудесна, но няколко постановки вече падат поради липса на интерес от населението, бе отговорът на читалищния секретар Юлия Гювийска.

По време на сесията Калин Гелев връчи 1-годишен абонамент за в. „Вяра” на кмета Иванов, за да го предаде на читалището в Овчарци с думите: „Ние сме абонирали читалището, защото само то е заложило абонамент за периодични издания. Останалите читалища не са предвидили такова нещо”.

Без дебати, но с остри забележки, че не е представена стратегия за работата на „ВиК Паничище” и на сесията не присъства управителят Петър Василев, местният парламент прие за сведение счетоводния баланс и отчета на дружеството. Кметът Иванов обясни, че ангажиментът за изготвяне на стратегията е на управителя, който отсъства, защото е в отпуск.

На среща в Овчарци бе поставен въпросът, че в детската градина има проблем с отоплението, посочи Николай Фарфаров. От днес е назначен огняр, отговори веднага кметът на селото Йордан Куйов. Фарфаров настоя още да бъде довършен стадионът в Овчарци, което даде повод за пререкания с гербера Гелев. Съветникът напомни, че по време на предизборната кампания кандидат-депутатката от БСП Мая Манолова афишира, че за стадиона се дават 70 000 лв. Ние сме обещали определен брой седалки за стадиона и до края на годината ще ги предоставим. Само че хора, дето не си свършиха работата докрай, да не се тупат по гърдите, подхвърли Гелев. От отговора на Фарфаров стана ясно, че са били отпуснати с 20 000 лв. по-малко, а кметът Иванов поясни, че напролет обектът ще бъде довършен, както бил обещал пред местния парламент.

С пълно единодушие общинските съветници казаха „да” на предложението на Венчо Златанчев от НДСВ общината отново да поиска Министерството на отбраната да й предостави безвъзмездно вила „Пчелина” в Сапарево, която да се използва за развитие на спорта.

Spread the love