Ангел Пасков от Сандански, Магдалена Шумарова от Петрич и Елена Апостолова от Гоце Делчев триумфираха с награди на 15-ия юбилей на Мелнишките вечери на поезията

Filed under: Общество |

Организаторите – санданчанката Катя Ерменкова и Иван Топалов от Благоевград: Поетите от Петрич всяка година идват с по една бъчва вино

.

Със стихотворението ”Завръщане в Сандански” Ангел Пасков от Сандански, Магдалена Шумарова от Петрич и Елена Апостолова от Гоце Делчев са големите носители на награди от Югозапада на 15-ия юбилей на Мелнишките вечери на поезията.

 

.

Организаторите – санданчанката Катя Ерменкова и благоевградчанинът Иван Топалов, припомниха, че преди 15 г. кметът на Петрич Вельо Илиев и известният български поет  Евтим Евтимов подкрепят идеята за създаването на Мелнишките вечери. Те подават ръка на българските творци и се смятат за  едни от основоположниците на поетичния форум. Ерменкова и Топалов си спомнят, че оттогава петричките автори са идвали всяка година на Мелнишките вечери с традиционната бъчва вино, тъй като то се е възпявало в поезията. И неслучайно Петрич се слави като града на виното и поетите.

.

Това доказва и факта, че тази година петричката поетеса Катерина Кирянова влезе в състава на журито на поетичния фестивал, а поетесата Магдалена Шумарова за втори път получава престижната награда в Мелнишките вечери. И тази година присъстваха автори от цяла България, дойдоха поети от Сърбия, Македония, Хърватия и др. Нов гост  беше Литературният кръжок-Гоце Делчев, като негов представител получи номинации за най-млад и талантлив участник в лицето на Елена Апостолова. Тя участва със стихотворението „Капчица”. Представени бяха и нови книги на Петя Хантова с рецитал, също така и на Магдалена Шумарова и Паун Гашев – също от Петрич. А на пернишката блюстителка на закона Цветанка Бъчева, която осмива човешките пороци и радва децата, Румяна Пелова и Йорданка Гусева бяха организирали  среща с най-малките ученици. Васил Георгиев от Благоевград, който е бивш военен, но не се уморява да радва почитателите си с нови литературни произведения, също взе участие в тази поучителна среща с подрастващото поколение. От Първо ОУ „Св. Климент Охридски” представиха своя литературен кръжок и представиха на фестивала Югозападна България. Рецитал на сръбските поети също беше изнесен, а на Лъчезар Селяшки от с. Сатовча беше представен творчески портрет в Кордопуловата къща. По програма имаше и литературно кафе във фоайето на мелнишки хотел, където посещението беше съчетано и с разглеждане на изложба от колумбийски накити – ръчна изработка. Рецитал там изнесе и поетесата Петя Хантова от Петрич и бяха представени новите книги на Вера Илиева и Паун Гашев – нейни съграждани. Всички гости на международния фестивал в Мелник имаха възможността да се насладят на филма „Вино за двама” по стихотворение на Димитър Чонгов, заедно с представянето на новата му книга, посветена на Мелник. Всеки получи подарък с автограф от автора. Открита и представена беше и изложбата на художника Кирил Божкилов. Фолклорната певица Христина Маркова направи още по-задушевен коктейла на българските и чуждестранни творци със своите изпълнения.

Поетичният фестивал продължи на свещи в бара в романтична обстановка, рецитал изнесоха чуждестранните автори от Сърбия и Македония, а микрофонът беше свободен за всеки, който желаеше да се изяви така. Вечерта се пренесе в ресторанта на Тома Куртев, който всяка година се грижи за менюто на гостите. По традиция поетичното общество посети с. Рожен и Роженския манастир. Най-накрая, разбира се, бяха обявени и наградите, които УС на Международния фестивал „Мелнишки вечери на поезията” удостои за цялостно творчество Любомир Левчев от  България. Жури в състав Марин Кадиев – председател на СНБП, и членове Екатерина Кирянова и Христо Георгиев присъди следните награди: първа награда на чуждестранен автор получи Дарка Хербез от Баня Лука – Сръбска за цикъл стих. „Спомен”  и „На годишнината на от твоето успение”, „Резултат и мнение”, „Твоят час” и „Борба”. Втора награда получи Ангел Пасков от Сандански – България за своето стихотворение ”Завръщане в Сандански”. С трета награда беше удостоен Драгослав Гале Стеванович от гр. Ниш –  Сърбия. За стих. „Невеста на вечността и „Розмарин” беше номинирана Бехрин Ахмедова Шопова от Пловдив за цикъла от стихотворения. Наградите не спряха дотук, защото бяха присъдени и отличия на Драгана Кацева Радовиш от Македония за ”Случаен минувач”, Весела Лулова Цолова от Костенец  за ”Отдаденост”, Таня Иванова Таубербишофсхайм – Германия за ”Кучето и мъртвия стопанин”, Живадинка Веселинович Шабау – Сърбия за ”На мама”  и „Бившият човек”. Специалната награда бе присъдена на Магдалена Шумарова за „Дом на хляба, дом на меда”. Награда за стихотворение, посветено на Мелник, получи Галина Драгнева Иванова от Варна за „Винена соната”. За най-млад поет беше отличена Елена Апостолова от Гоце Делчев за  „Капчица”.

В хайку-конкурса 2014 г. първа награда взе Радка Миндова от Сливен. Втора награда беше присъдена на Горан Гаталица от Загреб – Хърватия и Зорница Харизанова от София. Трета награда също отиде в столицата за Мая Кисьова.

Мелнишките вечери са международен конкурс за словесно изкуство, което обединява поети от много страни и всяка година вземат участие над 200 поети от различни места, освен това наградите на Международните мелнишки вечери  за поезия се връчват за изключителен принос за развитието на литературните връзки и обмен. Самият Мелник неслучайно е избран за този международен фестивал, защото самият той е една поезия, затова се връчва и награда за написано за него. За да се чуе гласът на младото поколение, се присъжда отличие и на най-млад поет. Хайку – този специфичен жанр, който е по-далеч от българската душевност, не пречи и наши автори да бъдат разбираеми, увенчали го със своето перо, затова и той намира място на мелнишкия подиум.

 

Spread the love

2 коментара за: Ангел Пасков от Сандански, Магдалена Шумарова от Петрич и Елена Апостолова от Гоце Делчев триумфираха с награди на 15-ия юбилей на Мелнишките вечери на поезията

  1. Все пак информацията е преписвана от Радоцвет Златински, от кюстендилското бюро, то толкова си може човечето, не му се сърдете за неграмотността!

    Do "Някой"
    2014/декември/02 at 13:56 PM

  2. Скъпи „журналисти“, липсва Ви способността не само да преписвате правилно, а дори и, както казват младите, да „копи-пейстнете“ даден текст! Възмутително е и това, че си позволявате да променяте имената на хората! Тотална неграмотност ли, простотия ли или пък тенденция проявявате – кой да знае?!

    Някой
    2014/декември/01 at 12:29 PM