Македонските власти спипаха благоевградски бизнесмен и шофьора му в опит да прекарат зад граница селскостопанска техника за 1,5 млн. лв., заключени са в Скопие

275-01-81-granica1-537x350

Македонските власти пипнаха благоевградски бизнесмен и шофьора му с чисто нова селскостопанска техника, застрахована и обявена за открадната. Задържаните благоевградчани са 38-годишният В.Д., който е криминално проявен, и шофьорът Н.С., на 53 години. Имената не се съобщават, тъй като са следствена тайна. Двамата са отведени в следствения арест в Скопие.

275-01-polic

Откраднатата техника възлиза на 1,5 млн. лв. Източници на вестник „Вяра” съобщиха, че българите са били задържани в македонския град Радовиш. Властите в Македония засекли натоварен камион с чисто нов комбайн „Класс 660” и трактор CASEH. Задържаните българи са трима. В това число и шофьорът на камиони, както и четирима македонци.

275-01-81- copy 275-01-81-5_CVX

Вестник „Вяра” следи всяка успешна акция на македонската полиция срещу крупна престъпна група, пуснала пипала на територията на Македония и България. Акциите до този момент протичат при пълна секретност. На прицела на спецслужбите е застрахователно македонско дружество, което върти афери със селскостопанска техника с българската група. По схемата българо-македонската комбина до момента е източила над 80 млн. евро от дружеството.

Комбайнът и тракторът са били предназначени за бизнесмени от град Балчик.

Македонските служби са на път да разбият една от най-големите мафиотски структури на Балканите.

Както „Вяра” писа, по-рано тази година на македонската граница с 380 000 евро, скрити в корите на автомобил БМВ Х5, беше спипан 39-годишният благоевградски бизнесмен В.П. Той е ескортирал два влекача с комбайн и трактор на стойност 2.2 млн. лв., предназначени за бизнес дама от Добрич. Арестувани са шофьорите на влекача Кирил. К. от Самоков и Милчо. К. от Дупница.

През март на КПП-Златарево бяха задържани четирима автоджамбази от Петрич, Пловдив и Струмица с два нови багера за над 1 000 000 лв., предназначени за мастит дупнишки бизнесмен. Сред арестуваните беше и петричкият бизнесмен Тихомир Лазаров. След дадени показания от двама от шофьорите в Скопие беше заключен и шеф на застрахователна компания.

Според властите в Македония групата действа по схемата македонци купували скъпа строителна техника директно от вносителя, в повечето случаи чисто нова, веднага я застраховали на същата стойност, после я препродавали под масата на нашите автоджамбази на по-ниска цена. Нашенците плащали на митничари и прекарвали техниката през граница, а македонците обявявали машините за изчезнали, като ръсели застрахователния бос и получавали застраховката.

Подробности в печатното издание

 

Spread the love