Министър Веселин Вучков и Даниела Савеклиева наградиха  най-добрите есета на тема „Насилието над жените – моето не“

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Първо място грабна Борислава Стоянова, студентка по право в ЮЗУ „Н. Рилски”, заминава на посещение на Европейския парламент в Брюксел 

275-05-01  ese1 copy

Министърът на вътрешните работи доц. Веселин Вучков и народният представител от ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева наградиха участниците в конкурса за студентско есе „Насилието над жените – моето не”.
Областният управител на Перник Ирена Соколова също бе гост на събитието, което се проведе в зала „22 септември” в Благоевград. Над 40 студенти от висшите учебни заведения в Благоевград се включиха в надпреварата.

275-05-01  ese2 copy

Инициативата бе по повод 25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. Есетата бяха оценени от тричленно жури с председател проф. Антони Стоилов – декан на Филологическия факултет към ЮЗУ „Н. Рилски“.

На първо място бе класирана Борислава Стоянова, студентка по право в ЮЗУ. Втора остана Семиха Шукриева, която учи право в същия университет. Трето място зае Любима Мавродиева, която учи приложна лингвистика.

275-05-01  ese3

Авторите на най-добрите три есета получиха парични награди и грамоти. За всички участници поощрителната награда е посещение на Народното събрание. Eвродепутатът Мария Габриел награди автора на най-доброто есе с посещение на Европейския парламент в Брюксел.
„Повод да обявя този конкурс е 25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. Много са причините, които ме накараха да съсредоточа общественото внимание към тази тема, най-важната обаче е мълчанието – на институциите, на жертвите, на всеки един от нас по този проблем”, каза Даниела Савеклиева по време на награждаването. Тя представи пред събралите се стряскащите данни, защото според нея не трябва да се забравя. „Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие, 60% от инцидентите се случват вкъщи, жените между 20 и 24 години са в най-голям риск да станат жертви на насилие, всяка година повече от три милиона деца са свидетели на насилие у дома”, каза Даниела Савеклиева, като подчерта, че 67% от жените не са съобщили за преживяното насилие пред полиция, организация или пред близките си. Според нея домашното насилие не е личен проблем, а обществен и ако започнем да говорим за него на висок глас, ако го извадим от графата с теми табу, тогава могат да се променят нещата. „Само тогава можем да направим нужното, за да помогнем на жертвите – насилваните жени, на децата, растящи в такава среда, както и на насилниците”, заяви Савеклиева. Според нея следващата стъпка, която трябва да направи България, е да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и защита срещу насилието срещу жени и домашното насилие, така наречената Истанбулска конвенция, която влезе в сила на 1 август 2014 година и е ратифицирана от 14 държави без България.

Вътрешният министър Веселин Вучков  заяви, че във всяка областна дирекция на МВР има регионални координатори по проблемите на домашното насилие. Данните сочат, че от 2009 г. насам издадените заповеди за защита от домашно насилие у нас непрекъснато се увеличават. Миналата година са били 1846 за цялата страна и всяка година те се увеличават. „По-големият брой заповеди е знак, че институциите работят по-добре и по-важното – че жертвите преодоляват страха си и разкриват упражненото над тях домашно насилие”, сподели министър Вучков. Той подчерта, че страната ни има добро законодателство по отношение реакцията срещу домашното насилие, включително насилието срещу жени. „Почти 10 години в страната действа специален закон за защита от домашно насилие”, посочи Вучков. Министърът на вътрешните работи заяви, че се присъединява към усилията на Даниела Савеклиева за ратифициране на Истанбулската конвенция.
Снимките:

1 Класираните на призовите места получиха грамоти и парични награди.

2 Министър Веселин Вучков – в средата

3  Участниците си направиха обща снимка.

Spread the love