Златанов „не си спомня“ за Д.П. и е подписвал само копия от тефтерите си: Не се чувствам като престъпник

Filed under: България |

Следователите искали от него да компрометира бившите и настоящи управляващи

275-19-01-9a1a8e009a45734985226d6638a37bde

„Чувствам се жертва дотолкова, доколкото се тиражират неверни твърдения. Важно е за обществото да разбере за какво се обвинява един човек, който се очерня всеки ден“, заяви Филип Златанов.

„Исках да заявя категорично, да е ясно, затова се съгласих да говоря пред вашата медия, че следственият отдел към СГП ми предложи да стана защитен свидетел, защото искаха да чуят някаква информация, която компрометира бившите и настоящи управляващи. Не можах да им предоставя такава информация. Още повече че самият аз не се чувствам като престъпник, да съм направил нещо, за да бъда цял живот беглец, под чужда самоличност, в друга държава“, каза още той.

Бившият председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов „не си спомня“ дали инициалите в тефтерчето му „Д.П.“ са преправени на „10“, или обратното. „Нямам спомен. Не си спомням. Не съм виждал оригиналите. От 9 юли 2013 година не съм виждал никакви оригинали. След това се тиражират различни копия. Тези копия, които съм подписал, не съм видял дори оригиналите“, заяви Златанов в понеделник.
Съмненията за преправяне на инициалите Д.П. (зад които се предполага, че стои Делян Пеевски) надвиснаха със страшна сила над прокуратурата, която на първата си пресконференция по случая с откритите тефтери показа копия на избрани страници от тях. Миналия месец бе съобщено, че оригиналите на въпросните бележници на Златанов, в които той си е записвал спуснатите му политически поръчки кой да бъде „ударен“ и кой – „оправен“, са изчезнали, което най-вероятно ще оправдае прикриването на истината за фалшифицирането на инициали.
Самият Златанов продължава успешно да се вживява в ролята на жертва, изпаднала в пълна амнезия.
„Не мога да кажа дали нещо е мое, или не е мое, моите тефтери не съм ги виждал от година и четири месеца. Не мога да помня какво съм писал в тях“, заяви Филип Златанов.
„Подписах копия, без да съм видял оригиналите, но бях под абсолютно напрежение. Последния път, когато видях тефтерите си, беше в моя кабинет“, разказа той и допълни, че е изненадан от всичко, което му се случва.
„Исках да заявя категорично, да е ясно, че следственият отдел към Софийската градска прокуратура ми предложи да стана защитен свидетел, защото искаха да чуят някаква информация, която компрометира бившите и настоящи управляващи. Не можах да им предоставя такава информация. Още повече че самият аз не се чувствам като престъпник, да съм направил нещо, за да бъда цял живот беглец, под чужда самоличност, в друга държава“, каза бившият шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.
Защитниците на Златанов пък уточниха, че тиражираното в медиите като информация от тефтерчето на Филип Златанов е прочит и интерпретация на прокуратурата. Според тях избирателно са представени части от записките, които вече са със съмнителна автентичност.
Те задават въпрос защо прокуратурата повдига едно публично обвинение на пресконференция, а пред съда повдига съвсем друго обвинение. „Мястото на доказателствата е по делата, а не на пресконференции“, заявиха адвокатите на Филип Златанов.
„Чувствам се жертва дотолкова, доколкото се тиражират неверни твърдения. Важно е за обществото да разбере за какво се обвинява един човек, който се очерня всеки ден“, каза самият Златанов.
В тефтерчетата му се съдържаше информация за упражняване на натиск върху политически фигури. На първа инстанция Филип Златанов бе осъден на 3 години и половина затвор.
Самите тефтерчета, които са веществени доказателства по две дела, бяха откраднати миналия месец от колата на вещото лице Стефан Бенчев, назначен от прокуратурата да им направи графологична експертиза.
Главният прокурор Сотир Цацаров се опита да омаловажи изчезването на тефтерите, като обясни, че те били по-скоро символ за механизмите на властта, а не веществено доказателство. В коментарите си по темата преди седмица той отклони отговор на въпроса за преправянето на инициалите Д.П. „На вас Д.П. в тефтер ли ви трябва, и на цялото общество, за да каже – Д.П. е в тази компания, това ли ви трябва – Д.П. в тефтер?! Е, аз го казвам, и без тефтер е така. Какво искате повече? Отговорете ми на въпроса – със или без тефтери, механизмът същият ли е?“, заяви Цацаров.

Spread the love