Кабинетът реши: Минималната заплата – от 340 на 460 лева

Filed under: България |

 Процесът минава през 4 етапа и завършва на 1 януари 2017 година

275-18-01-20141201.mhtxilrvcl

Увеличението на минималната заплата през следващата година на две стъпки до 380 лева беше прието от кабинета на извънредно заседание в понеделник, на което беше гледан бюджетът за 2015 година. От 1 януари ще бъде увеличена минималната работна заплата от 340 на 360 лева, а от 1 юли е планиран нов ръст – от 360 на 380 лева, съобщи след заседанието финансовият министър Владислав Горанов. От 1 януари 2016 година минималната заплата ще нарасне от 380 до 420 лева, а от 1 януари 2017 г. – от 420 на 460 лева.

Горанов посочи, че така ще се вдигнат доходите на най-ниските длъжности и ще се отговори на очакванията, че постепенно ще се върви към увеличаване и приближаване на минималната към средната заплата. Заради изразеното становище на работодателските организации против увеличението е предложен плавен вариант за вдигането на минималната заплата. „Всички работодателски организации са категорично против увеличаването на минималната работна заплата и това сме го заявили и на Тристранния съвет, и в писмените си позиции“, заяви по-рано пред деня председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред Нова телевизия.

„Тази година имаме очакван ръст на БВП около 1%-1,5%. Догодина се очаква около 1,8%. Имаме ръст на средната заплата 1% за изтичащата година и 1,6% за следващата. И изведнъж 13% ръст на минималната заплата”, коментира Велев.

„За работодателите всеки лев в чужд джоб е лична обида. Винаги сме настоявали доходите да се повишават. Всички пищят, че пада потреблението, а това е един от начините да се съживи икономиката”, заяви пък Константин Тренчев от КТ „Подкрепа“. Според синдикатите увеличението на минималната заплата няма да засегне толкова много хора, колкото работодателите с мислят. „Караме се за пари, които постоянно намаляват. Пари се събират от работеща икономика“, заяви още Тренчев.

Spread the love