”Ню Йорк таймс”: Европа запазва надеждата за ”Южен поток”

Filed under: Свят |

280-19-03-Ujen patok

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер още не е готов да приеме „ньет“ като отговор за проекта „Южен поток“, пише в. „Ню Йорк таймс“ в кореспонденция от Брюксел.

Според Юнкер все още е възможно минаващият през Югоизточна Европа газопровод да бъде изпълнен въпреки изразеното намерение на руския президент Владимир Путин да се откаже от проекта.

Изявлението на Юнкер показва, че ЕС възнамерява да запази жива поне идеята за проекта „Южен поток“ – въпреки санкциите на ЕС срещу Русия заради кризата в Украйна и въпреки отдавнашния скептицизъм на европейците към газопровод, който би могъл да увеличи тежката зависимост на региона от руски енергоносители, отбелязва вестникът.

„Южен поток“ може да бъде построен. Топката обаче е в полето на Русия“, цитира „Ню Йорк таймс“ думите на Юнкер.

Европейската комисия отдавна се стреми да попречи на Русия да използва газопровода като начин да се позволи на руския газов износител „Газпром“ да запази здравата си хватка над някои европейски енергийни пазари. Комисията иска тези пазари да са отворени за повече конкуренция като условие за изграждането на „Южен поток“.

Юнкер направи изказването си в Брюксел след среща с премиера на България Бойко Борисов, чиято страна би загубила инвестиции, работни места и газопреносни такси, ако „Южен поток“ бъде отклонен през Турция, каквото намерение обяви в понеделник руският президент Владимир Путин, отбелязва още американското издание.

„Не приемам простата, лесна идея, че България може да бъде шантажирана при тези енергийни отношения“, заяви Юнкер.

Той видимо имаше предвид плановете на Путин да заобиколи страни като България в полза на Турция, за да накаже ЕС за настояването му газопроводът да бъде достъпен за повече газови доставчици. Възможно е Юнкер също така да се е опитвал да подкрепи държавното ръководство на България, бивша страна от Източния блок, която отдавна е възприемана като най-уязвимата за влияние от Москва страна – членка на ЕС, смята Кристиан Егенхофер, експерт по енергийните въпроси от брюкселския Център за европейски политически изследвания.

„Това бе съвсем ясно послание от Юнкер към Русия, че ЕС няма да бъде разделен и че Путин не трябва дори да си помисля да опитва това“, казва Егенхофер.

Изявлението на Юнкер е знак, че ЕС е готов „да обяви изказването на Путин за блъф и да направи това публично, добавя той.

 

Снимка:

ЕК е против ”Газпром” да запази здравата си хватка над някои европейски енергийни пазари.

 

Spread the love