Руският посланик: Трябваше да се борите за ”Южен поток”

Filed under: България |

280-19-04-Urii Isakov

Руският посланик у нас Юрий Исаков заяви, че България не е можела да очаква, че ще получи като подарък „Южен поток“ и е трябвало да се бори за него.

Смятам, че принадлежността към дадена група или съюз, като НАТО, ЕС или каквото и да е друго обединение, абсолютно не изключва всяка страна, съблюдавайки груповата дисциплина, да се бори за своите национални интереси, заяви дипломатът на официален прием снощи за представяне на новия генерален консул на Русия в Русе Татяна Грушко.

„Постоянно чувам – ние сме малка страна, какво можем да направим сами. Тази позиция не е особено продуктивна. В същия ЕС има страни, които са абсолютно съпоставими с България и по размер, и по икономическа мощ, и по политическо значение. Те обаче намират в себе си сили за отстояване на своите национални интереси. Тук обаче не достига едно нещо и то е политическата воля“, каза още Исаков. Той допълни, че не може да гадае какво ще се случи, тъй като живеем в свят, в който всеки се бори за своето място под слънцето и в това няма нищо лошо.

„Никой не дава просто така от небето подаръци като „Южен поток“. Някой предлагал ли е нещо подобно на България като „Южен поток“? Когато се предостави подобен щастлив случай или щастливо развитие на събитията, трябва да се бориш за него. Ако трябва и зъби да се показват, ако трябва да се отстояват националните интереси – всичко се получава. Ако обаче само говорим, че сме малки и нищо не можем – ще си останем малки и нищо неможещи“, подчерта посланикът.

Искаков обясни, че президентът Владимир Путин е заявил ясно, че проектът „Южен поток“ е приключил. Казал обаче още, че ако се сметне за целесъобразно, Русия, довеждайки газ до турско-гръцката граница, ще е готова за възможност там да създаде газов хъб – т.е. площадка с необходимата инфраструктура за снабдяване с газ страните от Югоизточна Европа, в това число и България“.

 

Снимка: Юрий Исаков

Spread the love