С девиза „Светът е кръчма“ коледните „кочинки“ отново посрещат благоевградчани, цените като миналогодишните

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Иван Тохов: Жалко че къщичките не са тук през цялата година, това е един повод да седнеш навън с приятел

282-07-01  P1210562

От няколко дни прословутите коледни кръчми, наричани галено „кочинки“, в центъра на Благоевград посрещат с широко отворени врати граждани и гости на областния център. Освен че сплотяват масите, те развихрят и домашни скандали с жените, които не приемат с разбиране обяснението: Бях на „кочинките“. Мъжката половина на Благоевград пие вино от канички върху буре, играещо ролята на маса. Обезателно се поръчва и скара. Най-притегателни обаче са „кочинките“ вечер, докато мъглата се смеси с пушека от скарите.

 

282-07-01  P1210566

Именно към тази мъгла бързат мъже с нахлупени до очите шапки, които се опитват да бъдат невидими. Сливат се с мъгливия пушек и вдигат тостове за всичко онова, за което се сетят. Според думите им важното е да има повод. А от ВИП местата в кочинките, които са на закрито и топло, се носят песни. Предимно македонската „Не се карай, стара ле майко, кога съм пиян“. Когато градусът нарасне, самосъжалението се заменя с въодушевление. В такъв случай към оцъклилото се студено небе се носи „Черен влак се композира“. А допълнението на „Световния девиз“ е още по-примамливо. На кръчмичката „При бай Добри“ има и надпис: „Тук се спри! Руйно вино си пийни, с чудно мезе замези и проблемите остави“. Как да не спреш и да не разтовариш проблемите? Ето така и наш репортер случайно попада на подранила клиентела в „кочинките” на Благоевград. Поводът – предстоящите празници.

282-07-01 P1210568

Без да искаме, се натъкваме на мъжка компания, подхванала каничката с виното още от обед. Видимо недоволни от появата ни, „мъжкарите” недоволно питат защо ги снимаме. Когато разбират, че всъщност сме добронамерени, те с охота започват да ни обясняват как това място е сред най-предпочитаните. „Жалко че къщичките не са тук през цялата година, това е един повод да излезеш навън и да кажеш, че си с приятел”, казва Иван Тохов от Благоевград. „Ей го сега на – седнали сме с приятел – колега, пийваме, хапваме, говорим си…, а у дома само мрънкане”, казва с шеговит тон той. А иначе цените в „пушилките” са запазени почти като миналогодишните с много малки вариации. Основните асортименти, като кебапче, кюфте, каничка вино и малка ракия, остават непроменени. За вкусотиите от кайма се плаща по 90 ст., за виното отново 4.50 лв., а ракията, в зависимост от марката – от 1.20 нагоре. Естествено има сериозни специалитети като кълцан домашен суджук и телешко бон филе, които са на цени от 5.50 до 10 лв., но като цяло сумите за едно прекарване в заведенията си остават същите – прилични и достъпни.

В почти всяка „кочинка” преобладава натуралният хански стил, с окачени тъкани черги по стените, ведно с менчета, грънци и кратунки. „Надяваме се тази година да е по-благоприятна от миналата, когато не бяхме пощадени от дъждове, а и доста топло време. Дано има сняг и хората да търсят уюта при нас”, заяви един от съдържателите на сглобяема кръчма в центъра на Благоевград. Екипът на в. „Вяра” пожелава успех на съдържателите на „кочинки“ и приятни мигове на празнуващите благоевградчани.

Снимките:

1 Раздумката на „кочинките” е много сладка.

2 Очакванията на съдържателите на „кочинките” са за повече клиенти от миналата година.

3 За най-малките граждани на Благоевград изкушения също не липсват.

 

Spread the love