Община Благоевград ще бъде домакин на фотоизложба, посветена на 90-годишнината на Българския олимпийски комитет

Filed under: Благоевград |

BLG

Благоевград е първият град след София, в който ще бъде представена фотоизложба, посветена на 90-годишнината на Българския олимпийски комитет.

Повече от 200 фотографии и факсимилета проследяват богатата история на БОК и на олимпийското движение у нас. Акцент са олимпийските ни шампиони и медалисти, както и най-важните събития, белязали пътя и развитието на комитета през последните девет десетилетия.

На събитието ще бъде представена и книгата „Олимпийската слава на България“. Луксозното издание е събрало в хроники, документи и фотоси всичко най-ценно и важно от историята на олимпийското движение в България.

Отделни глави са посветени на мисията на олимпийското движение и на неговата история в България, в тях са и свидетелствата за участието ни на първите съвременни игри в Атина през 1986 г., както и за учредяването на комитета през 1923 г., част от тях се публикуват за първи път.

На своите 200 страници книгата съдържа ценна информация за развитието на БОК през годините и завършва със списъка на всички олимпийски медалисти и ръководители на комитета за отминалите 90 години.

Авторът доц. Лозан Митев, преподавател в НСА, е събрал и синтезирал дългогодишните усилия на много историци, деятели, журналисти и изследователи. Той ще представи накратко книгата и историята на БОК.

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов ще поздрави гостите, едновременно с изложбата ще бъде направена историческа ретроспекция на БОК от 1923 г. до днес, както и на прадставянето на спортисти в Зимни и Летни олимпийски игри от Благоевградска област.

Фотоизложбата ще бъде открита в зала „22 септември“ на 10.12.2014 г. от 18 часа.

 

Spread the love