Легендарният оперен певец от Разлог Аврам Андреев на 86 г.: Специализирах в Болшой театър, 250 пъти бях звезда в “Севилският бръснар”, сега имам 5-има внуци и си гледам старините

Filed under: Общество |

Никога не предполагал, че ще доживее до такава възраст, като малък много боледувал

 284-11-01

Преди 86 години през януари 1928-а в Разлог се ражда известният оперен певец Аврам Андреев. Той завършва оперно пеене в Българската държавна консерватория при проф. Петър Райчев. Доста преди дипломирането си се явява на конкурс в Пловдивската опера и го спечелва, а после 40 години отдава всичките си сили на това изкуство.
През 1970-а е изпратен да специализира в Болшой театър партиите от “Евгений Онегин” и на Шуйски от “Борис Годунов” при Борис Хайкин, Фуат Мансуров и Мстислав Ростропович. Без да очаква, попада на известното събрание срещу дружбата на Ростропович със Солженицин, на което световният диригент се защитава с думите: “Той е много болен и няма близък човек. Няма да го оставя на улицата”.
Още като невръстно дете Аврам се проявява като певец на народни песни, но в родния Разлог още в далечната 1922-23 г. имало изградени традиции в оперетното изкуство, което доста повлиява на преоформянето му, пише „Блиц”. Иначе истинска опера видял в последния клас на гимназията, когато учителите ги завели в София на “Бохеми”. В Консерваторията обаче постъпва, без да е изучавал музика или пеене.
Когато се установява в Пловдив, местната опера е само на 10 месеца.

Разболява се от бронхопневмония и прекъсва студентството си за една година,

но затова пък се включва в подготовката на ролята си Алфред от “Травиата”, където си партнирал с Ваня Александрова и Ида Финци.
A днес, за толкова много години творческа кариера, не може да каже кои тенорови роли не е изпял, много са те – в “Травиата”, “Риголето“, „Фра Дяволо”, “Вълшебната флейта”, когато работил с Добрин Петков. По това време участва и в първия мюзикъл – “Моята прекрасна лейди”.
Аврам Андреев е носител на цяла дузина отличия. През 1972-ра му е дадено званието „заслужил артист”.
След пенсионирането си, щом минали 14 години, подновил пеенето и се хванал с подходящи роли, които били съобразени с годините му.

Въпреки това бил звездата в “Царицата на чардаша”,

стигнало се дори и до това да му поверят асистентрежисьорската задача за възстановяване на “Петър Първи”, с което успешно се справил. Пък и работил с много надеждни и талантливи млади хора.
Занимавал се и с преподавателска дейност в операта и у дома. Има и голям дял за успеха на Хора на пловдивските момчета на Стефка Благоева, понеже неоспорим е полаганият от него творчески труд.
Днес вече бай Аврам единствено си гледа старините, а ето какво си спомня с усмивка: ”Обикновено аз се конкурирах с много хора. Такива бяха Владо Тодоров, на моите години, но

най-красивият глас между нас беше Георги Велчев-Гацо

За съжаление почина едва 53-годишен, почина и Дамян Велчев. Всеки си имаше своя ресор. Аз поддържах лиричния репертоар, а Владо – драматичния. С нито един от колегите нямах проблеми. Е, не че е нямало оперни войни, но всичко е било до спектакъла и след това оставяхме публиката да ни бъде главният оценител и съдник”.
Горд е, че има над 250 представления из страната със “Севилският бръснар”, където играе граф Алмавива, но е щастлив и с изпълнението си на Принца в постановката “Пепеляшка” в Софийската опера. Пял е в Брюкселския кралски театър, в Кишинев, в Полша, в Испания, но останал в Пловдив. А можел да остане, където си избере…
Има 5-има внуци, които често му гостуват. Навремето риболовът му бил голямото хоби. Когато слизал от самолета в някое далечно място, първото, което се показвало от кабината, била въдицата му. Любима марка пръчки? Българският бамбук, веднага отговаря Аврам Андреев. И обяснява, че това са въдици, направени от обикновен черничев клон.

Казва, че никога не предполагал, че ще доживее до такава възраст. Като малък много боледувал. После, в операта, няма нафта за отопление – пееш с часове, изпотиш се, та чак ризата ти залепне на гърба, и веднага съм хващал бронхопневмония. Чак не е за вярване, че изкарах дотук, смее се прочутият оперен ас.

Spread the love