Подробности от огнения ад край Мурсалево: Оцелелите по чудо поляци Марк и Пьотър целуват кръстчетата на гърдите си и благодарят на Господ, медиците на д-р Пандев им върнаха радостта от живота, отрупаха ги с грижи, плодове и лакомства

Filed under: Благоевград,Дупница,Кочериново |

Бойко Борисов „счупи” телефона на МВР министъра Веселин Вучков, който беше в епицентъра на бурята

 

 

186-12-13-DSC00795 copy 186-12-13-DSC00797 copy

Огнен ад под формата на кръст пламна в небето при село Мурсалево, община Кочериново, и двама поляци, заедно с 95-има пасажери преминаха през жестоко аутодафе. Тир падна върху релсите и гръмна, ударен от пътническия влак. Жителите на с. Крумово, Бураново и Боровец бяха шокирани от огнения ад.

186-12-13-DSC00807 copy 186-12-13-DSC00808 copy

Двамата братя шофьори на тира Марк и Пьотър преминаха през жестоко аутодафе, победиха смъртта и в момента са под грижите на лекарите в хирургичното отделение на благоевградската болница. Двамата първо оцеляха, след като към тях полетя огромна скала, която ги изтласка от шосето и ги хвърли на жп линията срещу идващия влак.

186-12-13-DSC00814 copy 186-12-13-DSC00821 copy

Секунди след като се измъкват и пълзят по билото до пътя, минава пътническият влак, който ударя тира в резервоара и го взривява. На десет метра от мястото има помпена станция с голям трафопост и езеро и сграда с персонал, всички са останали невредими.

186-12-13-DSC00831 copy 186-12-13-DSC00847 copy

Двамата поляци се оказаха изключително посветени християни, съобщиха за вестник „Вяра” благоевградчанката Ели Огорелкова, която беше легло до легло в хирургията с 35-годишния Марк и 42-годишния Пьотър. Дели ги само едно стъкло. „Ние сме силно вярващи и в момента изпитваме истинска радост. Всичко, което ни се случи, изглежда като сън”, коментирали помежду си двамата поляци. Ели Огорелкова е лингвист и разбрала техните коментари. Братята не спирали да преживяват големия камък, който се откъртил и паднал върху камиона им и двамата се озовали на релсите.

186-12-13-DSC00879 copy 186-12-13-DSC00891 copy

„Чух ги да славят Господ и да благодарят за спасението. Чух ги да казват, че вярват само в Исус Христос. Чух ги да казват, че само Той им е помогнал. Видях как двамата стискат кръстчетата на вратовете си, видях ги дори да ги целуват. Медицинските сестри и целият болничен персонал оказаха изключителна грижи на чужденците. Когато ги докараха, бяха много стресирани. Но към обяд вчера ги видях да се смеят, развеселиха се. Болничният персонал им донесе много плодове, безалкохолни напитки. Чух Марк и Пьотър да си споделят: „Тук е много хубаво. Не сме предполага ли, че в болнична стая може да е толкова уютно”. Като че ли някаква външна сила ни помага и подбужда хората да бъдат толкова мили към нас”, говореха си двамата и предполагаха, че това е сам Господ”, каза Ели Огорелкова, която сподели, че е в 7-а стая в хирургията, а Марк и Пьотър са в 8-а. Достъпът на журналисти до тях беше ограничен.

285-12-01- Ели Огорелкова_n

От мястото на инцидента пристигна лично министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той съобщи: „Уведомили сме семействата на полските шофьори, че са живи и здрави в болницата в Благоевград”.

Хората в Бобошево, Кочериново, Мурсалево, с Драгодан, Дупница, Рила и Благоевград през целия ден вчера коменттирраха огнения ад при с. Мурсалево. Те се кръстеха и благодаряха на Господ, че 95-имата пасажери във влака и двамата шофьори са добре.

Пътници от влака предлагат за държавна награда машиниста, който ги спаси от сигурна смърт. Психолози на БДЖ разговаряха с машиниста веднага след инцидента. Двадесет тона мандарини отидоха курбан на полето на с. Мурсалево.

62-02-002  d-r-Pandev2

С министър Веселин Вучков на място бяха и главният секретар на МВР Лазар Лазаров, шефът на НАПИ, шефовете на БДЖ, управителят на „Пътнически превози” ЕООД Димитър Костадинов и заместниците му, областният управител на Кюстендилка област Виктор Янев, кметът на община Кочериново инж. Иван Минков. Десетки линейки и пожарни от Дупница, Рила и Благоевград виеха по пътя за с. Мурсалево и потресоха населението. Премиерът Бойко Борисов звънеше през пет минути на вътрешния министъра и главния секретар на МВР, за да се увери, че всичко е под контрол.

Всичко започва със срутване на огромни скални блокове от върха на близо 20-метрова скала, обезопасена с мрежа. Блоковете не падат в подножието на скалата, а се сгромолясват почти в средата на платното на главен път Е-79 и затварят пътя. Следите от гумите на тира, който, преди да полети върху релсите, са почти под 90 градуса, което значи, че шофьорът е успял да овладее камиона да не се обърне. Кметът на община Кочериново Иван Минков и областният управител на Кюстендилска област Виктор Янев бяха сред първите, отзовали се на мястото на инцидента.

Управителят на „Пътнически превози” Димитър Костадинов и специалистът Венчо Мирков бяха категорични, че само професионализмът на машиниста на влака е дал секунди спечелено време.

Вчера около 9.00 часа беше възстановено движението по жп линията Благоевград-София. До късно през нощта в четвъртък органите на реда извършваха огледи на местопроизшествието. След това запалилият се влак бе изтеглен с помощта на служители на „Гражданска защита”. Нощта за десетки служители на железниците беше безсънна заради опитите да се възстанови движението.

„От това е свлачище, което е от много отдавна, макар че е обезопасено с мрежи, е започнало свличане на огромни маси камъни и така се стига до инцидента” – коментира министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Ударът безспорно е бил много силен, трябва да се прегледа всичко обстойно и тогава ще се установи какво точно се е случило, каква е била скоростта и всичко останало. Машинистът е подходил напълно професионално, ако е изчакал повече, последиците щяха да бъдат много по-тежки, можеше да има и жертви” – каза Георги Димитров, служител на БДЖ.

„Няма пострадали пътници и наши служители, действията на машиниста са били адекватни за ситуацията. Това е най-важното” – заяви управителят на „Пътнически превози” Димитър Костадинов.

„Създадохме доста добра организация, наблюдавана лично от министъра и генералния директор на НКЖИ. Постарахме се, без да има някакви прекъсвания, всички необходими процедури да бъдат изпълнени, каза Неделчо Спасов, зам. главен ревизор по безопасността в НКЖИ.

Снимките:

 

Кадри от катастрофата, която по чудо се размина без жертви

Ели Огорелкова

Д-р Владимир Пандев

Подробности в печатното издание

 

 

Spread the love