След петицията с искане за оставка на управителката: Медицинският съвет на болницата в Самоков: Д-р Ковачка стопи наследство от 850 000 лв. дългове

Filed under: Актуално от днес,Самоков |

Тя не ръководи МБАЛ от 27 октомври, но наблюдава медицинските услуги на територията на общината като депутат

288-08-01 kova4ka

Самоковската болница застана зад директорката д-р Красимира Ковачка по повод обвиненията, че продължава да бъде в неплатен отпуск, след като е избрана за депутат и така не може да се обяви конкурс за ново ръководство. Тези твърдения бяха разпространени във фейсбук в петиция с настояването д-р Ковачка да си подаде оставката. Ето какво е контрастановището.

„Управлението на „МБАЛ-Самоков” ЕООД в условията на криза, при недостатъчно финансиране на клиничните пътеки и липса на всякакви други  приходи е успешно, за което говори, че болницата осъществява своята дейност по предмета си и няма никакви финансови задължения.

Ежемесечно финансовите средства за работни заплати  се разпределят  прозрачно с участието  на Медицинския съвет, в който участва и председателят на комисията по здравеопазване към Общински съвет – Самоков. Болницата за целия период от управлението на д-р Ковачка не е формирала финансови задължения. Работните заплати са давани своевременно. Справки относно работните заплати на служителите се предоставят периодично на кмета Владимир Георгиев и ОбС шефа Силвия Стойчева.

През 2001 г., когато болницата беше управлявана от предходното ръководство, след конкурса за управител на болницата имаше наследство от 850 000 лв. задължения, липса на апаратура и лоша материално-техническа база. За периода на управлението на д-р Ковачка са спечелени проекти, на базата на които е сменена дограмата на болницата, подобрена е техническата база и е доставена апаратура, като проектът е на стойност 3 500 000 лв. Към настоящият момент приключва изпълнението на този проект.

За нивото на една общинска болница „МБАЛ-Самоков” ЕООД е сключила максимален брой клинични пътеки с РЗОК и е отговорила за това на определените медицински стандарти. След разделянето на болницата и поликлиниката от МБАЛ за периода на стопанисване на поликлиниката от „МБАЛ-Самоков” ЕООД е подменена дограмата на лекарските кабинети и са поставени допълнителни междинни врати, елтабла и е разделен всеки кабинет с всички необходими уреди с цел индивидуалното отчитане на консумативите им. За този периода ежегодно са представяни финансови отчети за приходите и разходите пред Общинския съвет. От 2011 г. с Решение на Общинския съвет стопанисването на кабинетите премина към община Самоков, която събира наемите от тях.

Финансови средства от спонсори болницата не е получавала. Проблемът с кадрите е проблем за цялата страна. На работещите лекари и медицински сестри в „МБАЛ-Самоков” ЕООД ежегодно се предоставят планове за повишаване на квалификацията. Тези от тях, които ги планират, ги изпълняват ежегодно. Всеки пациент има права да избере лекари и лечебно заведение, в което има доверие. Годишно в „МБАЛ-Самоков” ЕООД преминават около 10 000 пациенти. До момента няма констатирани лекарски грешки от компетентните органи: Агенцията за медицински одит и съдебната власт.

Общинското ръководство подкрепи идея на д-р Ковачка и вече 5 момичета се обучават в тази насока. Разбира се, че тази инициатива можеше да бъде предложена от общината. При излизане в неплатен отпуск от д-р Ковачка е предаден пълен анализ на състоянието на лечебното заведение до принципала. Д-р Ковачка е предприела всички законови действия след избирането й за народен представител.

Управителят на болницата след излизането на д-р Ковачка в неплатен отпуск, независимо кой е той, следва да провежда стратегия за развитие на болницата по модел, който той ще определи съвместно с общината.

Написаното е грозна клевета и срам за хората, които са го извършили, които са унизили институцията, лекарите, медицинските специалисти и най-вече самите себе си.

За всички лекувани здравнонеосигурени община Самоков е информирана периодично, а началниците на отделенията са определили степента на тежест на заболяването, за да се прецени дали ще бъде за сметка на балницата, или за сметка на пациента.

За всички констатирани нарушения от РЗОК и Агенциата за медицински одит са предприети всички законови мерки.

Д-р Ковачка не участва в управлението на „МБАЛ-Самоков” ЕООД от 27.10.2014 г., но наблюдава като народен представител изпълнението на правилата за добра медицинска практика на територията на община Самоков и мерките, които взема Комисията по здравеопазване на Общинския съвет за това, както и жалбите на гражданите относно качеството на предоставяната медицинска услуга, също така и управлението на болницата.

Медицинският съвет също разпространи становище, според което разпространената във фейсбук петиция подронва авторитета на болницата и на работещите в нея.

Смятаме, че целта на написаното е реализиране на частни користни интереси, които са в противоречие с интересите на болницата и обществеността. В последните години, в условията на финансова криза се положиха неимоверни усилия да се запази болницата и хората работещи в нея, както и да бъдат привличани специалисти до колко позволяват условията за това. Категорично заставаме зад модела на управление досега от д-р К. Ковачка и не смятаме, че това е грешна посоката, в която се развива болницата и в която трябва да продължи да се развива.

Да се предприемат действия за търсене на отговорност от виновните лица, чрез съответните компетентни органи”.

 

Снимката

 

Д-р Красимира Ковачка

Spread the love

Коментар за: След петицията с искане за оставка на управителката: Медицинският съвет на болницата в Самоков: Д-р Ковачка стопи наследство от 850 000 лв. дългове

  1. За какво развитие говорите, след като дори в тази пропаднала, мизерна болница заключват тоалетните,а персонала разиграва пациентите от етаж на етаж в търсене на тоалетна, не за друго, а за предоставяне на стериален материал за изследвания.И най-накрая след лутане 20 минути от 3 етаж където е лабораторията намираме тоалетна чак в спешното!! Да не говорим за неработещите асансьори и липсата на всякаква хигиена,дори и минимална.Бог да му е на помощ, на всеки, на когото му се наложи по една или друга причина да бъде в тази болница и да се занимава с лекарите, които изглежда освен да искат рушвети за друго вече не стават!!!!

    пациент
    2014/декември/16 at 14:06 PM