Кметът на Сандански Андон Тотев отчете на сесия над 3.5 млн. лв. несъбрани от фирми, вместо да уволни племенника си – зам.-кмета по финансите Младен Тимчев, го гласи за стола си

Filed under: Сандански |

Финансист №1 на Сандански вдига палат в село Ново Кономлади, оправда се: Имотът ми е по наследство

Синдикалният лидер в Гимназия „Яне Сандански” Валентина Кесарова: Кметът Тотев ощети всички училища, облагодетелства школото в село Дамяница и 4-то училище

Съветниците наляха още 20 000 лв. към вече отпуснатите за касата на ОФК „Вихрен” 80 000

290-01-01 председателят Аргиров, тметът Тотев на заден план зам.-кметът Тимвев  IMG_2760 copy

 

Над 3,5 млн. са несъбраните средства от фирми в хазната на община Сандански, но вместо да уволни зам.-кмета си по финансовите въпроси Младен Тимчев, кметът Тотев извади най-хубавата си усмивка пред общинските съветници и поиска актуализация на бюджета за 2014 г., която бе приета на вчерашната сесия на Общинския съвет в Сандански.

290-01-01 Живко Иванов и Емил Терзийски  IMG_2769 copy

Както заяви кметът Андон Тотев, предварително заложените приходи в бюджета за тази година са в размер на 23 млн. лв. Към 1 декември са усвоени около 66% от тях. Зам.-кметът Бабалев би тревога, че едва събират пари за заплати на чиновниците, макар те да се гарантирани от държавната субсидия, освен ако не са насочени за други дейности, което е подсъдно.

290-01-01  IMG_2766 copy

„Повечето от задълженията са от втория мандат на кмета Тотев и на всеки е ясно, че ако не приеме бързи и адекватни мерки, 5-годишният давностен период ще изтече и общината ще загуби тези средства”, нервираха се общински съветници на вчерашната сесия. В списъка на длъжниците е и собственикът на действащия хотел „Панорама”, той дължи над 100 000.

290-01-01  IMG_2764 copy

Няма как да уволни зам.-кмета по финансите Младен Тимчев, той е негов племенник. А освен това го готви за бъдещ кмет. Но поне да постъпи като кмета на Варна Иван Портних, който уволни от работа шефове на общинските дирекции „Местни данъци и такси”, „Финансово-стопански дейности”, началник-отдел „Вътрешен контрол” и др. заради несъбрани налози. В същото време зам.-кметът Младен Тимчев строи огромен дворец в петричкото село Ново Кономлади.

Откъде Тимчев има толкова много пари, че да стори замък с огромни размери, коментираха гости на сесията.

Представител на вестник „Вяра” веднага зададе въпроса на Младен Тимчев. „Ремонтирам наследствена къща, не строя нова. А заплатата ми е публична и тя може да бъде видяна в публичния регистър”, каза Тимчев. Заплата му е около 1000 лв.

290-01-01  IMG_2768 copy

Основно унищожителна критика отнесе кметът Андон Тотев, който няма никакво намерение да провежда реорганизация и да проветрява общинската администрация. Още повече той иска да даде шанс на своя родственик да заеме поста му.

Директорът на Земеделската професионална гимназия Емил Терзийски предложи на кмета Андон Тотев работа като учител по икономика в школото, за да внуши, че градоначалникът няма грам понятие от справедливо разпределение на средства, нито от начина, по който функционират отделните звена и училища. „Елате за 3 дни като преподавател в училището, в което аз съм директор, за да видите как работят българските учители”, призова публично общинският съветник Терзийски кмета Тотев. „Веднага Ви предлагам граждански договор със заплата от 330 до 350 лв.”, допълни Терзийски.

„Ще дойда само след обявен и спечелен от мен конкурс”, отвърна от своя страна Тотев.

„Добре че училището не е на подчинение на ОбС, 11-а година работя с делегиран бюджет и се справям с всички предизвикателства”, заяви директорът Терзийски.

„При най-малкото нарушение щях да те наказвам, нямаше да се колебая и ако се наложи, да те уволнявам”, не остана длъжен Тотев.

Разпределението на пари за довършителни ремонти в училищата в града – 4-о ОУ и училище „Св.св. Козма и Дамян” в Сандански и ОУ „Св.св. Кирил и Методий” в с. Дамяница, запали скандал между школските шефове. Според така гласуваното решение, парите от капиталовите разходи се вземат от 2-ро училище „Яне Сандански” и местната гимназия. Директорката на гимназията, която е и общински съветник, Зорица Органджиева нарече училището в с. Дамяница „привилегировано”. Това изказване предизвика гнева на нейния колега – общински съветник и директор на училището в селото Димитър Кехайов. Той даде за пример, че с 56 000 лв. от собствени приходи е направил стол в школото, а за 24 000 лв.— санитарен възел. На сесията присъстваха учители от 2-ро ОУ и гимназията в града. Според Валентина Кесарова – председател на КНСБ – Независим учителски синдикат в Гимназия „Яне Сандански”, разпределението на парите не е справедливо. „Това е тенденция и през последните години се наливат пари само в 4-то училище и в училището в село Дамяница”, каза тя.

На сесията присъстваха ръководители и на другите две синдикални организации – към „Подкрепа” и Съюза на българските учители, които бяха потресени от фаворизирането на 4-то училище и на школото в село Дамяница.

„Кметът Тотев явно е влюбен в учителския колектив и учениците в тези школа”, кодошеха се с пристрастието на градоначалника присъстващите на сесията, но него не го беше срам. „Прави си каквото поиска и никой не може да го спре, ние сме ощетени, би следвало да се намеси прокуратурата”, надяват се учителите. Никой от тях не остана доволен от отговорите на кмета и неговите заместници. Кметът Тотев предложи среща след Нова година, за да се изгладят противоречията с учителската гилдия, но според Кесарова тази среща ще е безполезна, защото сега се гласува актуализацията на бюджета за 2014 г., средствата вече са разпределени, а през 2015 г. би трябвало да се гласува бюджетът за следващата година. Преди години Кесарова е била общински съветник от БСП. Директорът на Земеделската професионална гимназия Емил Терзийски призова общинската администрация да позволи на общинските училища самостоятелна търговска дейност.

Актуализацията на бюджета мина със 17 гласа „за”, 6 „против” и 4 „въздържали се”. За всеобща изненада общинският съветник Емил Терзийски, който минава за опозиционер на кмета Тотев, гласува за така предложената актуализация.

„За да вървим напред, трябва да загърбим партийните пристрастия”, заяви след гласуването кметът Тотев. Трети акцент в сесията беше гласуване на средства за издръжката на ФК „Вихрен”. Общинските съветници от Сандански отпуснаха 20 000 лв. на местния клуб, с които да се покрият належащите разходи на отбора. Това стана при представения отчет от страна на проф. д-р Васил Жечев – председател на Управителния съвет на общинския футболен клуб. До момента са дадени над 80 000 лв. за издръжката на отбора. Бившият съдийски шеф, който е и ръководител на колежа по туризъм в Благоевград, съобщи още, че се правят постъпки да се отвори филиал на колежа в Сандански. В момента 7 футболисти от „Вихрен” учат в колежа. „Спортът е до време, образованието помага през целия живот”, твърди Жечев. Той съобщи, че са водени разговори с президента на БФС Борислав Михайлов Сандански да се превърне в младежки футболен център. В моменти младежките футболни национали са на лагер в курортния град. Общинският съветник Живко Иванов се възмути от начина на внасяне на отчета на футболния отбор. Според нега на документа нямало подпис и печат и е внесен в последния възможен момент. В крайна сметка с 20 гласа „за”, четирима „против” и двама „въздържали се” исканите средства бяха отпуснати и така общият бюджет на футболния клуб за 2014 г. е над 100 000 лв.

Снимките:

1 Мла­ден Тим­чев се крие зад гър­ба на Ан­дон То­тев и Явор Ар­ги­ров

2 Живко Иванов и Емил Терзийски

3 Директорът на училището в село Дамяница Димитър Кехайов се гордее с нов стол и санитарен възел в повереното му школо.

4 Учителки и три синдикални колектива посетиха дебатите за актуализацията на бюджета и останаха крайно недоволни от взетото решение. Жената с червеното яке е учителката Кесарова.

5 Учителката Кесарова, синдикален ръководител в Гимназия “Яне Сандански” в град Сандански

Spread the love