Империята погреба своя Нерон и истината за неговото убийство

Filed under: Искам думата,Последни |

У нас започват да падат главите на хора, които имат връзки в държавната власт и контролират организации, разполагащи със солиден бюджет и обществено влияние

292-10-01-Georgi Iliev-5

Предлагаме на нашите читатели статия от поредицата „Големите убийства” на Анна Заркова. Статията е публикувана през 2005 г. – 10 години след разстрела на Васил Илиев. След нови 10 години – нищо ново около убийството. През 2015 г. разследването окончателно ще бъде прекратено поради изтичане на давност.

292-10-01-V.Iliev

Бащата на империята, известна като “борческа”, отнесе в гроба си и отговора на въпроса кому бе нужна неговата смърт чрез разстрел. Делото за убийството на Васил Илиев е спряно. Разследването приключва със стандартната мотивация, станала вече клише в такива случаи – “поради изтичане на законния му срок и липса на извършител на престъплението”.

Веднага след кървавата екзекуция на 25 април 1995 г. столичната прокуратура повдига обвинение срещу неизвестен извършител на умишлено убийство по член 116 от Наказателния кодекс. Лично шефът на отдел “Тежки престъпления срещу личността” Богдан Карайотов и още петима топследователи от НСлС се заемат със случая, но при проверката на версиите стигат до задънена улица. Работата им е затруднена от обстоятелството, че убиецът не е оставил на местопрестъплението никаква следа. Медицинските експертизи са перфектни, но недостатъчни, за да насочат полицейските издирвачи към определен адрес и личност. С решаването на задачата се заема и Централната служба за борба с организираната престъпност, но и антимафиотите не постигат напредък.

Днес, десет години и половина след демонстративното убийство, само крайни оптимисти вземат предвид уверението, че оперативните действия ще продължат и при откритие на някаква следа следствието може да бъде възобновено.

292-10-01-Lubomir Nachev

Шефът на застрахователната компания ВИС-2 е застрелян около 21 часа в столичния квартал “Емил Марков” край последната спирка на автобус № 74. Преди да бъде застигнат от 3-те смъртоносни куршума, борческият бос пътувал с новия си бял мерцедес към известния като щаб на неговите хора столичен ресторант “Мираж”. Следвали го двама невъоръжени гардове с червен “Сеат”.

Вероятно инсценирана лека катастрофа между аудита с неизвестни досега шофьори препречва пътя на двете коли по улица “Никола Каменов”. Минута по-късно мерцедесът мишена отново е принуден да забави ход, този път от автомобил с дълги, заслепяващи фарове. В този миг проехтява фаталният откос.

Срещу 30-годишния мъж е стреляно почти от упор, твърдят от кухнята на полицейското дирене. 3–4 метра било разстоянието между лидера на ВИС-аджиите и скрития в тъмнината убиец. Според експерти пътуващата зад Илиев охрана е могла да догони с ответна стрелба злодея (или злодеите), ако е имала на разположение оръжие. Вместо това обезоръжените по искане на работодателя им телохранители хукват панически за помощ към ресторант “Мираж”.

Гръмотевичната новина за екзекуцията на Васил Илиев разбужда заспали по високите етажи на властта и те се заемат да пишат закон за мръсните пари и нормативен акт за пререгистрация на застрахователните дружества. И двете законодателни инициативи имат за цел да се търси вече произходът на парите при участие в приватизационни сделки и различни други форми на стопанска дейност със значителни капиталовложения.Докато инициативите на правоохранителите станат официални документи, участта на Васил Илиев сполита и други знаещи за първите левчета на големите икономически групировки.

“Как натрупах първия милион – това е най-нежеланият въпрос, който може да бъде отправен към някои личности от етапа на първоначалното натрупване на капитала”, заявява министърът на правосъдието Младен Червеняков в интервю по повод убийството на борец № 1.

На този ненавиждан от милионерите въпрос никога вече няма да отговори замлъкналият под куршумите владетел на мощната империя. Капиталите на покойния основател на ВИС-2 възлизат на няколко десетки милиони левове, стана известно след смъртта му. След неговото ликвидиране, което последва кървавата разправа със спортния шеф Цветан Цветанов, стана безпощадно ясно, че у нас започват да падат главите на хора, които имат връзки в държавната власт и контролират организации, разполагащи със солиден бюджет и обществено влияние. Вълната от улично насилие, регистрирана в последната демократична петилетка, не минава като убедително обяснение за двете шумни екзекуции с неизяснен далечен прицел. По формулата за десеткратното увеличение на родната престъпност от 1989 г. насам не може да се реши уравнението, защо срещу боса на ВИС е изпратен наемен убиец в историческия момент, когато ръководителят на една мощна икономическа формация намеква за необходимостта да се скъса със сенчестия бизнес. Не остава незабелязано за никого, че в интервю за в. “Дума” от 13 април 1995 г. шефът на “Мултигруп” Илия Павлов посъветва полулегалните структури “да се откажат от незаконната част на своите деяния и да отрежат от себе си тази ненужна част от бизнеса си, както гущерът къса опашката си, за да спаси живота си. Защото е по-добре да имаш по-малко пари, но да си жив и на свобода, отколкото по-богат, но заровен в земята или зад решетките”.

Командваната от Васко Бореца стройна стопанска организация оцелява, макар да е заплашена от катастрофа след физическото му унищожение. Обезглавени са най-малко 10 фирми, ръководени от бившия спортист. Разрушителен трус преживяват 42 клона на застрахователната му компания. Най-малко 1300 здрави момчета са застрашени от безработица и едва не се превръщат в щурмови отряд, тръгнал да сее напосоки мъст за работодателя си.

“Всичко, свързано с Васил Илиев, вече принадлежи на миналото” – бърза да заяви след екзекуцията тогавашният вътрешен министър Любомир Начев. Но не е познал.

Братът на убития бос Георги Илиев и хора от неговото обкръжение поемат успешно управленските функции във ВИС-2 и «ВАИ холдинг» според официално съобщение от групировката. “Събрал съм много добри специалисти и с тяхна помощ продължавам деловите начинания на брат ми – заявява самият Георги Илиев. – Работя по 14 часа на ден и мисля, че успявам, макар да нямам таланта на Васил”.

Компанията ВИС-2 се развива добре, твърдят познавачи на застрахователното дело. Поръчковото убийство на Васил Илиев е лишено от смисъл, ако е целяло нейното ликвидиране.

За чест на спецовете от ЦСБОП е добре да се припомни, че те незабавно отговарят с “Никой” на въпроса “Кой е имал полза от катаклизъм във ВИС-2”, зададен от мнозина в деня след убийството. По време на смъртта на шефа си в застрахователния бизнес компанията не е от най-големите. Докато Васил Илиев е жив, антимафиоти и политици от всякакъв цвят твърдят, че вноските по застраховките са измислени от него като чисто ново прикритие на добрия стар рекет. Факт е обаче, че с течение на времето работещите под негово ръководство усилено се специализират в легална дейност. Бившият състезател по класическа борба в ЦСКА е запален идеолог на тази “преквалификация” в угода на закона. Приживе той неуморно изгражда авторитета на ВИС-2 под девиза: “Вярност. Инвестиции. Сигурност”. Така Илиев лично определя значението на абревиатурата на компанията при регистрацията й на 31 август 1994 г. в Софийския градски съд.

Имуществото на подписалите договори с неговата компания наистина се гарантира, уверяват клиенти още по времето, когато ВИС-2 е най-спорното явление в прохождащия частен бизнес. Безспорен факт е, че и най-безогледните крадци самодейци не смеят да посегнат на обектите с лъвската лепенка. В изключително ниския процент на щети от кражби в “борческата” застрахователна компания се крие и до днес главната отлика между нея, ДЗИ, МИК и “България”. Тази отлика и полицаи, и икономисти обясняват с доброто познаване на лабиринтите на подземния свят.

Пробив в позициите на тайните служби в сенчестата страна на посттоталитарната икономика съзират някои в разстрела на о. з. старши лейтенант Илиев. Тази хипотеза намира опора в словоохотливостта, с която министърът на вътрешните работи и шефът на ЦСБОП бързат да предложат версии за убийството.

Само ден след кръвопролитието край “Мираж” Начев обявява с откритост, необяснима от гледище на следствената тайна, че допуска “петролна връзка” в поръчаната смърт на шефа на ВИС-2. Под обективите на журналисти деца откриват автомат “Заги”, хърватско производство, с който е извършено престъплението. Тогавашният антимафиот № 1 Любен Левичаров нарушава принципа си да не дава интервюта и прави изявление, че именно в ембаргова Югославия се крият причините за наемното убийство.

А малко преди да стрелят срещу борческия бос от засада високопоставен офицер от спецслужбите споделя, че в мафиотските структури на бившите спортисти вече са внедрени суперченгета. Агенти действали сред легалните фирми и нелегалните банди и вербували известни лидери на “борците”, желаещи да купят индулгенции за криминалното си минало. Сред тях бил и шефът на ВИС-2.

Ликвидирането на Илиев е удар срещу резидентурата на силите за сигурност, коментира спецофицер, пожелал анонимност. Шпионски прийоми в предварителната подготовка на поръчковото убийство навеждали на мисълта, че авторите им може да са от школата на бившата Държавна сигурност. Вероятно зад внезапното решение на Илиев да разоръжи гардовете си дни преди да го застигнат куршумите, се крие целенасочена психологическа обработка на жертвата.

Страхове от “сили, които упражняват голямо влияние, манипулират и медиите, и в живота се опитват да налагат контрол и власт над нас”, споделя бившият борец и собственик на сродната на ВИС-2 застрахователна компания СИК Младен Михалев–Маджо.

“В момента аз също се притеснявам, защото се носят слухове, че съм следващият – каза той след екзекуцията и поясни: – Ние се стараем да покажем порядъчност, да работим честно… Изглежда, това не се харесва на някои икономически групировки, защото може би те са си мислели, че ние винаги ще си останем момчета, които няма да пораснат”.

“Борците бяха момчета за всичко и ги наказват тогава, когато искат да се откажат от мръсната работа и да развиват самостоятелен легален бизнес” – казва още Михалев, коментирайки кой движи ръката на неизвестния наемен убиец.

Наемникът е действал по заповед отвън, е по-удобната за властите версия, лансирана лично от правосъдния министър.

“Ясно е, че бизнесът на ВИС-2 е надхвърлил пределите на нашата страна” – заявява министър Червеняков часове след изстрелите, когато дори самият шеф-екип на следователите Богдан Карайотов още не е наясно с броя на гилзите, намерени край мерцедеса на убития.

Американското Федерално бюро за разследване (ФБР) трябва да помогне на българските служби да разнищят това престъпление, заявил тогавашният шеф на ЦСБОП Любен Левичаров.

 

Снимки:

1 Георги Илиев

2 Васил Илиев и Павел Попандов

3 Любомир Начев

Spread the love