Кметът на Перник Иван Иванов изпраща „честитки” за ЧНГ на борчлиите, общината виси с над 6 млн. лв. несъбрани данъци

Filed under: Перник |

 Над 2 млн. лв. по-малко са събраните пари за такса „битови отпадъци”, ОбС шефът Милан Миланов: Най-изгодно ще бъде за чистотата да се грижи общинска фирма

276-01-07 Иван Иванов

 

 

 

След спасителната глътка въздух с отпуснатия след срещата в Министерския съвет преди броени дни безлихвен заем от 2,2 милиона лева новият кмет на Перник заяви категорично, че слага в ред харчовете и затяга жестоко финансовата дисциплина. Една от основните му грижи ще е изпълнението на приходната част на бюджета. В момента заварените от него несъбрани вземания от местни данъци и такси през последните пет години надхвърлят 6 млн. лв., а изпълнението на приходната част на бюджета за 2014 година е едва 59%. От данъците върху недвижимите имоти са събрани над 1 млн. по-малко от предвиденото, по-малко с 1,2 млн. лв. са и платените данъци за моторни превозни средства.

291-03-01 Милан миланов copy

С над 2 млн. лв. по-малко са и събраните пари за такса битови отпадъци. Тук медалът естествено има две страни. Едната е свързана с изчислението и планирането на приходите от местния налог, независимо от това коя фирма ще извършва услугата. Другата естествено е свързана с плащането. При това не само физическите лица избягват да се издължават. Тарикатеят и фирмите. Председателят на пернишкия ОбС съобщи парадоксален факт, касаещ фирма, чието име той отказа да уточни, но поясни, че се намира в пернишкия квартал „Мошино”. Въпросната фирма плащала такса за боклука колкото за една малка семейна кофа тип „Мева”, а всеки месец пълнела по три – четири от най-големите 4-кубикови контейнери с отпадъци. Тук нещата опират и до занижен контрол, бе категоричен Миланов. Когато говорим за пари, които да влизат в местната хазна от таксата за битови отпадъци, би трябвало да се помисли и върху проблема с парите, които общината плаща на една или друга фирма за услугата, допълни шефът на пернишките старейшини. Според Миланов много по-изгодно би било, ако за чистотата се грижи не външна фирма, както е в момента, не и общинско търговско дружество, каквото е „Комуналстрой”, а общинско предприятие, както е в много по-малки общини. Такова звено към общината ще позволи да не се калкулира печалба и така разходите ще са по-малки.
За да се промени картината и общинската хазна да започне да се пълни, след Нова година кметската управа ще погне безкомпромисно длъжниците. Ще разпращаме напомнителни писма на борчлиите, но сме готови и на по-строги мерки, заяви градоначалникът. С екипа му обаче обмисляли и възможността за преференции за гражданите и фирмите, които си плащат налозите навреме. Такава практика има пернишката „Топлофикация”. Друга атрактивна идея на пернишкия кмет е да бъде разиграна томбола за длъжниците, ако си платят навреме задълженията в общинската хазна. Заради финансовото напрежение градоначалникът прикани гражданите да си платят дължимото в максимално кратък срок.

Снимките:

1 Иван Иванов

2 Милан Миланов

Spread the love