Гласът на МВР Катя Табачка замлъкна от възхита пред творбите на Свилен Блажев, Владимир Шунев, санданчанката Бианка Ненова, емигранта Румен Саздов… на изложба в Кюстендил

Filed under: Актуално от днес,Кюстендил |

45-има художници показаха най-добрите си картини, нарисувани през годината, директорът Валентин Господинов откупи 11 платна за колекцията на галерията

293-05-01  izlojba (1)

Говорителят на полицията Катя Табачка и съветникът историк Ангел Джонев останаха запленени от изложбата на Игнажден в храма на Майстора в Кюстендил. Ценителите на изкуството с възхищение разгледаха платната на известния Свилен Блажев, който тази година отбеляза 60-годишния си юбилей, Николай Янакиев, емигранта Румен Саздов, Кирил Кирилов, Иван Пенев, Красимир Красимиров-Роли, Владимир Шунев, Бианка Ненова и Евгени Серафимов. В коледната изложба са показани 83 творби на 45-има автори, които са кюстендилци или пряко свързани с града. Пример за това е родената в Сандански Бианка Ненова, която е омъжена за кюстендилец.

293-05-01  izlojba (3)

Изложбата е подредена на втория етаж на галерията, а самата зала отпреди месец е именувана „Стоян Венев“. По врема на изложбата галерията откупи четири творби. Целта е да се обогатява фондът й, а и да се подмогатат местните художници, каза директорът на галерията Валентин Господинов. През тази година кюстендилската галерия е откупила произведения на 11 автори. Четири творби отличи тричленно жури, присъждайки голямата награда на Николай Янакиев за картината ”В бяло”.

293-05-01  izlojba (7)

„Галерията продължава да попълва фонда си с качествени работи на автори от Кюстендилската школа и по този начин да ги подпомага и стимулира да са по-активни в изявите си”, каза при откриването на експозицията диркторът Валентин Господинов.

Представителна извадка от журираните изложби „Коледа 2014“ и „Кюстендилска пролет 2015“ ще бъде изложена в салоните на СБХ на ул. „Шипка“ 6 през май и юни 2015 г. Директорът на галерията е категоричен, че тези изяви ще са началото на нова традиция. Всяка година на национално ниво да бъдат откривани изложби на художници от Кюстендил.

Снимките:

1 Директорът на галерията Валентин Господинов откри експозицията

2 Крайният вляво е Владимир Шунев – един от участниците, четвъртият от ляво надясно е Красимир Красимиров–Роли

3 Пресаташето на полицията Катя Табачка (на сн. вдясно) също не пропуска изложба на кюстендилските художници

 

Spread the love