Психиатърът д-р Бойко Перниклиев от Самоков: Влюбвал съм се много пъти, но любовта на живота ми се казва Виолета, хората все повече заприличват на вълци, при тях няма любов

Filed under: Общество |

Много възрастни самоковци страдат от хапчомания, защото безраборно се предписват медикаменти

293-11-01  Д-РБойко Перниклиев от Самоков -психиатър

„Аз и семейството ми сме започнали да работим в МБАЛ-Самоков от 1928 г. Моето семейство има общо около 250 г. трудов стаж в медицината и никога никой не е продавал никаква стока и е нормално да го почувствам като шамар това нещо. Давало се е само здраве”, това заяви д-р Бойко Перниклиев – психиатър в МБАЛ-Самоков.

 

– Д-р Перниклиев, зависимостите болести ли са?

– Когато говорим за зависимостта, конкретно в психиатрията естествено, че е патология, болест. Човек може да бъде зависим от най-различни неща и вещества, като алкохол, наркотици. Дори от най-житейските несгоди, стресови ситуации и ние ставаме зависими и от тях.

Някои психолози твърдят, че както има вреда, така може да има и полза от наркотичните вещества? Истина ли е

– Ползата от наркотичните вещества е единствено тогава, когато те работят като лекарства. Много наркотични вещества се използват като обезболяващи медикаменти в хирургията, реанимацията и др. Може би ще ме попитате и за разпространените наркотици как се отразяват на психиката. Те са отрова, бич на личността, защото освен че страда душата – психологична зависимост, те водят до тежка физическа зависимост и куп заболявания. Известно е от практиката, че няма стар наркоман, всички наркомани умират млади.

– Има ли в града много наркомани?

– Те са нормалната константа, като за цялата страна, но има – да. Има зависими от марихуана, от хероин, от хапчета и др. За съжаление много възрастни хора в града страдат от хапчомания, защото психотропните медикаменти се изписват безразборно и те стават зависими. Повечето от хората над 60 г. приемат лексотани и разни други транквиланти, към които се изгражда зависимост, което не е редно.

– Имали сте случаи на човек който е използвал дрога да е поискал да се възстановява при вас и може ли да посочите пример

– Може би голяма част в един момент осъзнават, че имат голям проблем и търсят помощ по отношение на освобождаване от зависимостта. 80% от потърсилите помощ рецидивират и много малък процент от тях издържат с пряко усилие и се освобождават от зависимостта. Има и такива хора. В това отношение има много центрове в страната, които работят в областта на наркологията и наркоманията. Има хора, които са успели да се освободят от тази зависимост и такива, които за съжаление не са.

– Казват, че няма бивши наркомани?

– Аз познавам бивши наркомани, малко, но има хора, които са се преборили със зависимостта си.

– Имате ли пациенти, които казват – искам да спра?

– Почти всички пациенти, които идват в кабинета ми, идват с желанието да се освободят. Правя всичко възможно да помогна според това, което знам, и опита, който имам. Това са психотерапевтични повлиявания, медикаментозни, за да преодолеят физическата част на синдрома.

– Относно тютюнопушенето – трябва ли да се спре изведнъж?

– За съжаление от личен опит знам, че отказването по метода на „студената пуйка“ от наркологията не е подходящо. Намаляването до минимум и въпросът е, че трябва да се узрее психологически през това време.

– Как може човек да се чувства полезен и значим?

– Тогава, когато работи това, което може, когато лекарят дава здраве, а не търгува.

– Защо хората се страхуват от психиатри?

– За съжаление психиатрията и психиатърът все още звучат като лоши думи за хората, защото все още културата не е на достатъчно ниво, за да знаят, че това, че си напрегнат, тревожен, депресиран, отчаян от живота, че имаш лоши мисли, не е обект на неврологията, ами е обект на психологията и психиатрията. Много хора се плашат от думата психиатър и когато личните лекари ги насочат към психиатър, те казват: „Аз да не съм луд, че ще отида при психиатър?“, което действително не е така. Малко по малко все повече хора търсят помощта на психиатри и психолози, дори и когато не са луди.

– Колко струва една консултация при вас?

– Избягвам да работя с пари. Работя със здравната каса, тъй като хората са бедни, все още не могат да си позволят да дават пари, защото повечето са осигурени. На неосигурените обикновено не взимам пари. В амбулаторията аз отчитам около 1000 прегледа годишно, а със сигурност преглеждам още около 2000 души. На 1000, от които аз не взимам пари. Не всичко е пари.

– Какви са хората, които се самоубиват?

– Нещастни, грубо казано. 80 % от самоубийствата се правят от депресивно болни. 80% от депресивно болните имат такива намерения, но 50 % от тях се опитват да ги осъществят. Всеки опит води до желания резултат. Много от опитите са и бутафорни. Това са опити, с които искат да привлекат вниманието на околните и да спечелят нещо за себе си. Други пациенти, склонни към суицидни действия, са болните от големите психози – шизофрения и други разстройства, които се правят по съвсем други мотиви – психотични, в резултат на гласовете, които чуват, или халюционациите, които имат.

– Има ли регистър на психично болните и колко са болните?

– Доста. Над 300 души се водят под наблюдение . За съжаление в предишната диспансеризация преди 10-ина години обхващаше по-широк периметър от болни с психиатрични проблеми, докато сега новата диспансеризация ни определя по-тесен кръг от заболявания и това са големите психози – шизофренията, биполярните ефективни разстройства, тежките олигофрении и тежките психоорганични старчески деменции.

– Позитивното мислене невротизира ли и прави ли хората зависими?

– Ако е достатъчно позитивно, то ги мотивира да се борят с ежедневния стрес и им помага да преодолеят със силата на защитните си свойства на личността. Негативните мисли обременяват личността.

– Вие влюбвали ли сте се?

– Охо, много пъти, но любовта на живота ми е една – Виолета. Влюбих се изведнъж – виждаш човека и разбираш, че това е той.

– Идвали ли са при вас за помощ влюбени хора, но разстроени?

– Да, идвали са. Аз работя около 32 години и в областта на психиатрията – 5-6 години, така че идвали са всякакви. Правил съм няколко пъти успешна семейна терапия.

– Любовта зависимост ли е?

– Естествено е, че е зависимост. Винаги влюбените зависят един от друг. Това е зависимост, за която няма лекарства.

– Колко време продължава любовта според психологията?

– Различно е. За мен продължава вече 35-36 години.

– Напоследък хората често се развеждат, няма любов.

– Любовта е вечна. Тя никога няма да свърши. Както любовта е вечна, така и проблемите. За съжаление проблемите в днешно време са огромни и понякога тази безизходица, мизерията се отразява на любовта. Времената са лоши, хората все повече заприличват на вълци и това вълче време е като при вълците – няма любов. Там е борба за кокал за съжаление. Помагам на хората. За това съм учил, това работя. Имам техника и се опитвам да им помагам. Когато успея, съм много доволен. Когато не успея, страдам.

Spread the love