Старши треньорът на ОФК „Марек” Тенчо Тенев: С дупнишки дух, преобразена игра и мислене можем да оцелеем в „А” група

Filed under: Спорт |

293-22-01-изтеглен файл
– Г-н Тенев, как стана привличането ви за старши треньор на ОФК „Марек”?

– Направихме среща с изпълнителния директор на ОФК „Марек” Ивайло Паргов. Той беше откровен. Намерихме общи допирни точки и мислене по отношение бъдещето на „Марек” и така заех овакантеното място на поста старши треньор на мъжкия отбор на клуба.

– Какво заварихте в отбора и какво успяхте да промените по време на краткия си престой до момента?

– Заварих футболисти, играещи от 3-4 години заедно, които са преминали пътя от „В” до „А” група. Не са привлечени от ръководството на клуба класни футболисти по известни причини. Редно беше наличните футболисти да са с нагласа и мислене, че вече играят в „А” група. Надявам се по време на зимната подготовка всичко да дойде на мястото си и на пролет да бъдем коренно различен отбор в оставащите мачове до края на първенството на „А” група.

– В кои срещи отборът на „Марек” пропусна шанса за прибави точки към скромния си актив? Причини?

– Като гости на „Локомотив” (Пловдив” и „Локомотив” (София) можехме да спечелим точки, с което да подобрим нещата в наша полза. Надявам се да подобрим статуквото и започнем да печелим най-вече домакинските си срещи независимо срещу какви отбори играем, а след това да мислим и за спечелване на точки и на чужд терен. За отбелязване е, че мъжкият отбор на „Марек” има повече спечелени точки като гост през първата част на настоящото първенство на „А” група.

– „Марек” заема незавидното предпоследно място в класирането на „А” група. Как смятате да се стопи тази разлика с отбора, намиращ се над чертата на изпадащите от „А” група? Бихте ли казали нещо в аванс за селекцията? Ще има ли освободени от наличните футболисти? Имате ли набелязани за привличане и от кои отбори и страни са?

– С привличане на няколко класни футболисти и подобряване качествата на наличните футболисти. Това е пътят към оцеляването ни в майсторската група. В момента имаме проведени разговори с някои футболисти от други клубове. Не бива да избързваме да обявяваме имената им преди да се стигне до подписване на договори. Със сигурност ще има и футболисти, които ще преминат пробен период.

– Кога ще стартира зимната подготовка на отбора? Готов ли сте с плана по етапи, място за провеждане, брой контролни срещи и с какви отбори и на какви терени ще играете?
– На 12 януари при местни условия. Това ще бъде всъщност и встъпителния етап от зимната подготовка, в който се правят и функционални изследвания и други медицински прегледи, без които не е възможно да се започне истинската работа с футболистите. Седмица по-късно, от 19 януари, ще отседнем с хотела на Христо Златинов в Сандански, а ще провеждаме тренировъчния процес на собствения му терен в село Вълково. Засега планирам да дам шанс за игра на всички футболисти в десет контролни мача. В движение ще уговаряме контролни срещи с отбори, готвещи се по това време в региона.
– Фенклубът на „Марек” ви има пълно доверие и смята, че с вас отборът ще оцелее. Какъв е отговорът ви по този въпрос?

– Искрено благодаря на феновете на „Марек”. Надявам се тяхната бройка да се увеличи на пролет и с помощта им, както и на ръководители и футболисти с дупнишки дух да променим нещата на терена и отборът на оцелее в майсторската група. Нашите фенове не са като тези на ЦСКА, „Левски” и пловдивските „Ботев” и „Локомотив”, но това, което го правят е от сърце и всички ние ще направим това, което се иска от нас, за да ги радваме и през следващото първенство с мачове в „А” група.

– Вашият коментар по въпроса за черното тото – има ли задкулисни игри в българското първенство?

– Това грозно явление, нормалните ръководители и треньори от българските клубове не одобряват, защото руши авторитета и интереса от страна на зрителите става все по-малък и малък и затова в някои случаи се играе на празни трибуни. Разбира се, нямам преки наблюдения, нито доказателства, че такива мачове са играни в българското първенство. Сигурен съм, че в никакъв случай това уродливо явление не се е настанило в ОФК „Марек”?

– Как приемате упрека на армейския клуб за мача в Дупница, че сте поощрявани от отбора на „Лудогорец”?
– Не искам да коментирам този въпрос и да бъда арбитър. За мен в директните двубои между ЦСКА и „Лудогорец” ще се реши кой е бил прав и кой не.

– Кой е по-достойният отбор за шампион – ЦСКА или „Лудогорец”?
– Повтарям – директните двубои между двата отбора ще решат и шампионската титла.

– Мнението ви за освобождаването от поста селекционер на „А” отбора на България на Любослав Пенев. Той ли е истинският виновник за неудачите на националния отбор.

– Според мен вече е излишно да се коментира този въпрос, след като на неговия пост сега е Ивайло Петев.

– Какви са очакванията ви през 2015 г. – какво си пожелахте в личен и служебен план?

– Първо, здраве и късмет в семейството ми. Същото пожелавам и на ръководството на „Марек”, на колегите и футболистите, на които ще разчитам напролет в оставащите срещи за първенството на „А” група. Надявам се мъжкият отбор на „Марек” да остане на футболната карта в „А” група и при това положение да направи още една крачка напред в историята си.

– Какво да очакват феновете на пролет в оставащите мачове на „Марек” до края на първенството на „А” група?

– Да идват с настроение на мачовете и да не са обременени с негативни неща. Нека всички заедно да направим кой каквото може за просперитета на футбола в град Дупница.

– Девизът ви в живота?

– Винаги напред. При крачка назад да се намерят сили за две напред.

Spread the love