Косьо Самоковеца започва като портиер, става близък с Васил Илиев и поема контрола над контрабандата

Filed under: Искам думата,Последни |

Една от схемите на Константин Димитров е своеобразен рекет на фирмите вносители: който не иска да плаща на него, за да вкарва контрабандно стока, е бавен на митническите пунктове от митничарите

295-10-01-Kosio_Samokoveca_-7

 

Още една легенда винаги ще разпалва клюки и неизяснени обстоятелства – тази за Косьо Самоковеца.

В Холандия Самоковеца беше застрелян от упор. Неговата приятелка – манекенката Цеци Красимирова, беше ранена в главата. Убийството в центъра на холандската столица бе новина №1 във всички местни телевизионни канали и вестници и влезе дори за кратко в CNN. Така и Самоковеца изживя посмъртно своите 15 минути световна слава.

295-10-01-Pantev

За холандците убитият е г-н Димитров, у нас той е познат повече като Самоковеца и стана нарицателно за контрабанда. Като че ли никой не беше изненадан от това убийство. Извън версиите за неговите поръчители и неговия наследник на контрабандния трафик повече коментари предизвика фактът, че будни граждани са насочили полицията, която залови предполагаемия му убиец. Той пък се оказа етнически холандец.

 

От Самоков до Лондон

295-10-01-Vasil Iliev-3

Версиите за убийството на Константин Димитров естествено ще се увеличават, като се има предвид неговата класическа кариера от обикновен портиер и охранител до бос на контрабандния трафик в последните години. Константин Димитров Димитров започва своя трудов път като портиер на хотел „Рила“ в Боровец през 1994 г. Става близък с шефа на ВИС 1 Васил Илиев и дори носи ковчега на погребението му през април 1995. От това време е и съвместната му фирма с Георги Илиев, брата на убития шеф на ВИС 2. „Бялата вода“ е регистрирана през декември 1994 г. Оттогава е и покровителството на висаджии над него.

Междувременно Самоковеца започва да се занимава с охрана на товари, които идват от Капитан Андреево, и като много нему подобни, постепенно навлиза в бизнеса. През 1997 г. той регистрира „Партньори“ ООД заедно с Цветан Василев-Хафти, след това „Перун“ ООД, през 1998 г. – „Данс 2″ ООД. След това фирмите му стават все повече еднолични и все по-малко съдружни. През последната година Димитров регистрира „Борогруп травел Лондон“ ЕООД, чието седалище е в английската столица. Историята на фирмите на Константин Димитров показва неговия бизнес възход и израстването му в средите на сенчестия бизнес.

През 2000 г. името му беше произнесено дори от парламентарната трибуна. Депутатката от БСП Татяна Дончева зададе директен въпрос на тогавашния премиер Иван Костов кой е Косьо Самоковеца и защо се ползва с покровителството на властта.

Възходът му като едър контрабандист се свързва с издигането на бившия шеф на свиленградската митница Захари Захариев, с когото работи. През 2000 г. той замени Пламен Минев на поста директор на Агенция „Митници“. Твърди се, че оттогава Самоковеца поема контрола на голяма част от контрабандата на стоки не само през Капитан Андреево, а през всички митници.

Гърбът на висаджиите помага много на Самоковеца. Те са изградили стройна организация на контрабандата. Още през 1994 г. след кратка война успяха да поемат охраната на най-голямото тържище за контрабанден внос – стоковия пазар „Илиянци“. Той се контролира от Методи Методиев, откъдето идва и прякорът му. Там се търгува абсолютно всичко – от турски обувки до китайска електроника. Това положение е непроменено и до днес, като през целия период от трасето се изчистват конкурентите, които се опитват да се намесят в печелившата схема. За това спомагат както покровителството на митничарите, така и полицейският чадър над дейността на Самоковеца. Константин Димитров намира свои покровители и в отдела за стокова контрабанда на НСБОП. Конкурентната Национална служба „Сигурност“ се натъква случайно на полицейския чадър и започва разследване на четирима полицаи. Така става ясно, че хората от направление „Стокова контрабанда“ покровителстват Константин Димитров. Те бяха уволнени едва през 2002 г. Всички тези чадъри не можеха да се случат без политическата воля на синьото управление и клиентелистките им мрежи. Самоковеца е плащал по цялата верига на държавната машина, за да бъде оставен така спокойно да работи. Нещо повече – възходът му доказва, че той е създаден от политическата върхушка.

Идването на власт на НДСВ и назначаването за шеф на митниците на Емил Димитров-Ревизоро променя донякъде статуквото и Самоковеца започва да търси покровители сред новите властници. Противоречивите и хаотични действия на Ревизоро и уволнението му след шест месеца отново вкарват каналите в правилния за Самоковеца път, тъй като неговите хора по митниците след кратки ротации остават на служба. Макар и не с такива обороти, печалбите продължават да вървят.

По време на управлението на СДС добре върви и бизнесът на Иван Тодоров-Доктора. Към онзи момент те са комбина с Косьо Самоковеца, а плащанията на сумите за контрабандната стока минават през финансова къща „Амигос 3″ на разследвания за пране на пари Петър Петров. Срещу всеки транш той получава 2.5 на сто комисиона.

Една от схемите на Самоковеца всъщност е своеобразен рекет на фирмите вносители. Който не иска да плаща на него, за да вкарва контрабандно стока, е бавен на митническите пунктове от митничарите на Самоковеца. Така търговците съвсем „законно“ са принудени да минат в сивия сектор. Това е възможно, докато Константин Димитров се ползва с покровителството на синята власт. След изборите през 2001 г. обаче част от търговците правят опит да се откопчат от Самоковеца – било защото имат възможност да създадат свои канали, било защото са им предложени по-ниски тарифи, било защото искат да влязат в светлата част на бизнеса. Тогава Самоковеца започва по силов начин да ги принуждава отново да се върнат при него.

През 2002 г. сирийският търговец Базхад Ибрахим каза в интервю, че обирът на негови служители на магистрала „Тракия“, при който им бяха отнети 180 000 лева, е поръчан от Константин Димитров-Самоковеца, за да го принуди вносът му от Турция да мине под негово „покровителство“.

Две бомби гръмнаха пред офиса и дома на Николай Методиев-Пилето в края на миналата година. Пилето е разследван за контрабанда на китайска стока, но е обвинен за самоуправство, тъй като подменил съдържанието на задържаните тирове в базата му в Долни Богров. Оперативни работници тогава предположиха, че бомбите са поставени от Косьо, за да принуди Пилето да си плаща процент от таксите. В края на февруари беше направен опит за убийството на Цветан Василев-Хафти. За него се смяташе, че е близък на Самоковеца, но към онзи момент нещо ги е скарало. Бомба избухна и пред дома на Петър Кънев-Кучето, също близък на Константин Димитров. Общото между всички тях е, че или са основни вносители, или са играчи в контрабандни схеми и всеки е имал основание да си спести отчисленията към вече загубилия политическо покровителство Димитров.

Най-общо казано, ако при правителствата на БСП и СДС има единен чадър върху контрабандата, тъй като те са партии, които се подчиняват на йерархията, по времето на НДСВ има много, но малки чадърчета заради нееднородността на управляващото движение и различните икономически групи и тяхното влияние в изпълнителната власт. Това създаде проблем и в сенчестия свят. Както казват представители на ъндърграунда: „При Костов се знаеше на кого колко да платиш, за да си свършиш работа, сега и това не знаеш“.

Неясният корупционен пазар и слабата държавност дават възможност на играчите с големи силови структури да обхванат все по-голям сектор от икономиката. Така се появяват противоречия и войни.

 

Навлизане в наркополетата

 

Според оперативни данни през последните две години Константин Димитров започва да се занимава и с трафик на хероин през България. Натрупаните средства му позволяват да издържа сериозна сила и той вероятно първоначално е започнал да финансира наркосделки срещу високи лихви. Това става възможно след убийството на Поли Пантев на остров Аруба на 9 март 2001 г. Групата около Пантев не успява да запази изцяло бизнеса му в свои ръце и освобождава ниша, което позволява на висаджии да ги изтласкат отчасти от пазара. Мето Илиянски е бил естественият конкурент на Поли Пантев в наркобизнеса, твърдят източници от НСБОП. До момента на неговата смърт между тях съществуват битки, но и относителен паритет. По принцип кокаиновият пазар в България е малък, защото наркотикът е скъп и няма много платежоспособни клиенти. Но страната е важна транзитна дестинация за Западна Европа, тъй като е в т.нар. безрисков пояс. Затова цената на пратките е висока, а също и печалбите.

След смъртта на Поли Пантев нещата се объркват. Всеки иска да стане негов наследник и да получи митичните 40 милиона долара от митичните 600 кг кокаин, които Пантев е откраднал от колумбийската мафия и заради които се смята, че е убит. Започват битки в подземния свят. Опит за убийство на приятеля му Георги Пехливанов преди две години, стрелби по Антон Милтенов-Клюна през лятото на миналата година, опит за убийство на Илиян Версанов, стрелба по Димитър Джамов, убийства в Хасково, Пловдив, Варна…

Междувременно Доктора и Самоковеца се скарват. Пешо Амигоса преминава към висаджиите. Иван Тодоров го обвини в свое интервю, че той стои зад взрива на автомобила му на бул. „Цариградско шосе“. Аргументите на Доктора са, че Пепи Амигоса е закарал бронирания му мерцедес да го разглежда Мето Илиянски, тъй като искал да си купува същия. Т.е., ако не го е организирал той, поне го е предал на висаджии. Доктора вече „играе“ с братя Пехливанови и Евгени Стефанов-Женята. Към тях се е присъединил и Златомир Иванов-Баретата с доста голяма силова структура, което ще го направи лидер в освободеното след убийството на Женята пространство.

На хероиновия пазар все още участва и Кирил Кирилов-Японеца, срещу когото също беше направен опит за покушение. От МВР твърдят, че Самоковеца е успял да се намеси и в разпределението на наркотика в столицата и за негов заместник се сочи Антон Милтенов-Клюна, в провинцията също има локални играчи, които контролират местния пазар. Самоковеца очевидно си е повярвал, че е станал равностоен играч с голяма силова структура, която може да контролира наркопазара. Порасналото му самочувствие го сби с Дмитрий Минев-Руснака и Красимир Маринов-Маргина в дискотека „Ескейп“ ден след като беше убит Евгени Стефанов-Женята. Косьо Димитров е бил на една маса с Антон Милтенов-Клюна. Последва убийството на Николай Зарев-Данкина от хората на Женята, след това на висаджията Румен Маринов-Нарциса. Накрая мистериозно, без видима причина, изчезна Мето Илиянски. Толкова динамични събития в подземния свят досега не са се случвали от времето на гангстерската война през 1993-1994 г., когато уж се парцелираше охранителният пазар, а всъщност целта беше отново контрабандата, но към Сърбия.

Контрабандата на наркотици е един от най-големите финансови източници на тероризма, се посочва в доклад на отдела за борба с организираната престъпност и контрабандата на Генералната дирекция на полицията в Турция. Данните бяха цитирани от турския вестник „Терджуман“. В доклада се посочва, че 75 на сто от наркотика се произвежда в Афганистан и се пренася през Турция за Западна Европа по т.нар. балкански път, който минава през България. Съобщението на турските служби на пръв поглед няма отношение към убийството на Константин Димитров-Самоковеца на площад „Дам“ в Амстердам миналата седмица. Но има отношение към трафика на наркотици към Западна Европа и обяснява защо западните посланици се изказват така негативно за политическата воля за борбата с престъпността.

 

Снимки:

1 Костадин Димитров – Косьо Самоковеца

2 Поли Пантев

3 Васил Илиев

 

 

Spread the love