Проверяват ЕРП-тата за 40-дневни сметки за ток

Filed under: България |

295-17-01-Tomislav Donchev

Защо това става винаги през зимата, пита премиерът

Сигнал, че ЕРП-тата пускат 40-дневни сметки за ток, е получил вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев. Въпроът е поставен на последното правителствено заседание, става ясно от стенограмата на МС, разпространена вчера. „През уикенда, както и тази сутрин, получих няколко сигнала от граждани, че ЕРП-тата отново работят с 40-дневни сметки за ток. Не мога да кажа дали това е истина в момента, но разпоредих да се провери веднага. Помолих и министър Петкова да се провери дали това е вярно, ако е вярно – защо се случва така. Моля да бъде на вниманието на всички колеги, които имат пряко или опосредствано отношение по този въпрос, защото темата е критична“, казва Дончев.

Аз също получих такава информация. Сега веднага задействам нещата, за да проверим как стои този въпрос и ще ви докладвам, откликва министърката по енергетиката Теменужка Петкова.

„Извикайте ги. Защото вместо ритмично – така, както е необходимо да си подават фактурите, когато стане един по-дълъг период, идват големи сметки, и то изведнъж веднага след Нова година… Вече един път това успя“, посочва пък премиерът Борисов.

И по неизвестно каква причина това се случва винаги зимата, когато сметките са по-високи, допълва Томислав Дончев.

Комисията за защита на потребителите трябва да бъде алармирана и на базата на Закона за защита на потребителите трябва да се върне нормалното положение. Това е договор, договор между потребители и ЕРП-тата, коментира пък бившата еврокомисарка, отговаряща за потребителите, Меглена Кунева.

„Вицепремиерът Кунева с Теменужка Петкова. Ако трябва, заедно срещнете се, обяснете им какво имат по договор и това не го допускайте, да не се получи повторно“, съветва премиерът.

 

 

Spread the love