Бебето Виктор почина 10 дни след раждането си, майката Борислава Тодорова: Д-р Светла Иванова от самоковската болница го изписа здраво, в София му откриха сепсис и белодробен кръвоизлив

Filed under: Самоков |

Синът ми се появи на бял свят синьо-лилав, с дихателна недостатъчност, а от родилното в Самоков казаха: „Всичко е наред”, д-р Иванова му изписа мехлем и ме обвини, че съм го простудила

 Едва в Специализирана болница за активно лечение по детски болести разбрах, че Виктор е имал проблеми с белия дроб

Сърцето ми се къса, всичко взехме с мерак – и кошарката, и дрешки, погребахме го без свещеник

01-01-02  Борислава с дъщеря си от самоковското с.Широки дол copy

Новородено от самоковското село Широки дол почина 10 дни след раждането си. Почернените родители Борислава и Ангел Тодорови обвиняват лекари от самоковската болница в лекарска некомпетентност. Те твърдят, че детето им е изписано като здраво, а всъщност е било болно. Близките на починалия Виктор още не са решили дали ще заведат дело срещу медиците от самоковската болница.

Ето какво разказа пред репортер на в. „Вяра“ разтроената

28-годишна майка Борислава Тодорова от с. Широки дол:

„Аз и семейството ми преживяхме страхотна трагедия. Категорични сме, че лекарска некомпетентност е причината за загубата на детето ни. Споделям преживяното, за да знаят и да имат предвид жителите на община Самоков какви специалисти са лекарите в МБАЛ-Самоков. Обръщам се към всяка една бъдеща майка да има предвид казаното от мен, за да не се стига до такава трагедия, която аз и моето семейство преживяхме. Имам прекрасна дъщеричка на 5 годинки. Втората ми бременност следеше д-р Каримов, като първоначално всичко беше наред.  Родих, но дни след това детето ми почина. Терминът ми беше за 8 декември, но на 27 ноември постъпих в МБАЛ –Самоков в родилно отделение заради отоци. Прие ме д-р Светла Иванова от детско отделение педиатрия. В родилно ми пуснаха изследване. В болницата покачих кръвното налягане. С малко лечение ми го нормализираха, след което на 2 декември ми предизвикаха раждане с таблетка. Раждането води д-р Спасов и д-р Кънчева, като при този екип всичко мина нормалнио. Родих сина ми Виктор 2,450 кг. Три дни детето ми беше в детска стая на антибиотик. „За да не направи инфекция заради зелените околоплодни води“ –  така ми беше пояснено от дежурните лекари.

По преценка на д-р Светла Иванова детето беше напълно здраво и на 8 декември  ни изписа от болницата. Вкъщи на 9 декември детето ми беше доста неспокойно, непрекъснато плачеше, мрънкаше, трудно се  хранеше. На 10 декември  вече бях силно притеснена и го заведох при д-р Светла Иванова, която ни изписа. Обясних й, че детето го виждам като неспокойно, трудно се хранеше, не искаше да приема течности. Трудно преглъщаше. Когато бе с памперс, плачеше, без памперс спираше да плаче. Тогава тя  каза: „Не, на детето му няма нищо. То просто има колики и налепи в устната кухина”. Изписа ни мехлем и толкова. Попитах я: „Да не би да има проблем с пъпчето?“ Тя каза: „Не, няма никакъв проблем детето ти.“

Започна да ме обижда, че не съм била добра майка, че аз съм простудила детето си, защото не е обуто с дебели чорапи. Детето си било напълно здраво, само дето било недоносено, което не е истина. Непрекъснато обвиняваше мен. Ами аз искам да попитам д-р Иванова: „Ако детето ми е било недоносено, защо не го държа в кувьоз, а го държаха в детска стая, като ми го донасяха само да го кърмя?” Мотивите й бяха, че там е било по-топло и да не направи инфекция, което било от моите зелени води. Явно е, че това не е причината. Синът ми се роди синьо-лилав, с дихателна недостатъчност. По-късно разбирам, че е имал проблеми с белия дроб. Като за това нещо нито един лекар от Родилно отделение-Самоков не ми бе казал, а разбрах от епикризата, която ми бе дадена от София.

На 11 декември потърсихме с моя съпруг личната лекарка д-р Герова за направление, но тя бе в отпуск. Заместваше я д-р Павлов, който ми заяви, че детето ми е болно от жълтеница. Бях силно притеснена. Бебето ми започна въобще да не приема храна и даже започна да повръща зелена материя. Реших спешно да си закарам детето в София на изследвания, за да няма фатален край. И най-близката болница, която знам, бе Окръжна болница. Там ни казаха, че детето не е за хоспитализиране в тази болница, а трябвало в специализирана педиатрия.  В Клиника по неонатология на Специализирана болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“ ЕАД-София ни приеха веднага. На момента го прегледаха и лекарите констатираха, че е много зле. Имаше дихателна недостатъчност, нарушена сърдечна дейност, занижени левкоцити. Радостта, че имаме здраво момченце, както казваха лекарите в Самоков, бе изместена от ужаса, че го губим.

На следващия ден 12-и отидох да си го видя. Дежурният лекар ми поясни  състоянието му,  че впоследствие е получило натравяне на кръвта, след което му спаднало кръвното и въобще доста усложнения. На 13-и започна да кърви. Интубираха го. Последните изследвания показаха, че Виктор е имал бактерия, която се казва клептиела, от която е тръгнал целият процес и впоследствие детето ми почина. От Самоков ми казват „Всичко е наред“, „На детето му няма нищо“, здраво било, а истината е съвсем различна. Дни след изписването от родилното детето ми почина.

Вместо да ни изпратят с линейка от Самоков до София и да кажат, че детето не е добре и има проблеми, лекарите от Самоков казват „Няма му нищо“. За всичко, казано дотук, аз доказвам истината с двете епикризи – едната от МБАЛ-Самоков, в която се казва, че всичко е наред, а другата от Специализирана болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“ ЕАД-София с куп проблеми.

Споделям всичко това, за да знаят и да имат предвид жителите на община Самоков какви специалисти са лекарите от родилното в МБАЛ-Самоков. Сами с мъжа ми си го докарахме мъртво детето от болницата. Събрахме се най-близките хора и го изпратихме без свещеник до гробищния парк на Широки дол, понеже не бе кръстено. Много ми е мъчно, сърцето ми се къса. Всичко взехме с мерак – и кошарката, и дрешки, и какво ли не. Виновни са, да, много са виновни лекарите от Самоков”, разказа личната си трагедия майката Борислава.

Бременността на 28-годишната жена протичала нормално според лекарите от Самоков.

В епикризата от СБАЛ-София бременността на Борислава Тодорова е протекла патологично – с влагалищно течение, за което не е провеждано микробиологично изследване. Майката е била хоспитализирана поради повишени стойности на артериалното налягане и отоци.

Виктор Тодоров е роден на 2 декември 2014 г. по нормален начин, доносено момче с тегло 2480 г. При раждането са изтекли зелени, миризливи околоплодни води. В родилното отделение на МБАЛ-Самоков пет дни е провеждано антибиологично лечение с уназин поради зелени миризливи околоплодни води, но липсват данни за провеждани параклинични изследвания, казва майката. Детето е изписано на шестия ден. В издадената епикриза от АГО-Самоков лекуващият лекар Слава Иванова и завеждащият отделението д-р Пламен Спасов се твърди, че детето е клинично здраво и няма настъпили усложнения. След изписването детето отказва да се храни, повръщало зеленикави материи. От Клиниката по неонатология в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев” ЕАД – София е издадена епикриза от лекуващия лекар Диана Дянкова и завеждащия отделението д-р Ралица Георгиева с диагноза неонатален сепсис, полиорганна недостатъчност, белодробен кръвоизлив. В клиниката детето е прието на 11 декември в тежко увредено общо състояние, хипотермично, интоксикирано, с дихателна недостатъчност, брадикардична сърдечна дейност, глухи сърдечни тонове, корем над нивото на гръдния кош, кървене на пъпния остатък, нарушено съзнание, генерализирана мускулна хипотония, без сукателен рефлекс и  повръщане на зеленикави материи. Направени са биохимични, микробиологични, имунохематологични, ПКК, КАС изследвания. Детето е поставено в инкубатор, на мониторен контрол и е започнато антибиологично и инфузионно лечение. От стомаха са аспирирани фекуленни материи. Стойностите на кръвната захар и кръвното налягане са останали ниски въпреки проведеното лечение . На 12 декември детето е с обилно кръвотечение от носоглътката, трахеалната тръба и стомаха. Приложеното лечение е с незадоволителен ефект. От изследванията е видно, че детето е с анемичен синдром. Белият дроб е с кървене. В следващите часове детето е с епизоди  на брадикардия, която в 23,45 ч. на 12 декември е постоянна. Приложена е комплексна реанимация, но без ефект и в 00,10 ч. на 13-и почива. Близките на малкия Виктор не са решили още дали ще заведат дело срещу лекарите от самоковската болница. Майката твърди, че това няма да намали болката, но ще спести страданието на други. „Нека да знаят как се изписват болни деца за здрави в МБАЛ-Самоков”, казаха още родителите.

Снимката: Борислава с дъщеря си от самоковското с.Широки дол

Spread the love