Тайната на дълголетието от китайския лекар д-р Ли Цин Юн: Пазете сърцето си спокойно, сядайте като костенурка, ходете като гълъб и спете като куче

Filed under: Здраве |

01-12-02

Известният китайски лекар д-р Ли Цин Юн (1677-1933) е живял 256 години – по времето на деветима императори от династията Цин. Неговият некролог от май 1933 г. в списание “Тайм” е озаглавен “Костенурка-гълъб-куче” и разкрива тайната на дълголетието на Ли: “Пазете сърцето си спокойно, сядайте като костенурка, ходете живо като гълъб и спете като куче”.

Как всъщност е живял д-р Ли? Той никога не пиел твърд алкохол, не е пушил и винаги се е хранел по едно и също време. Освен това бил вегетарианец и често пиел чай от годжи бери. Лягал си е рано и рано ставал. Когато имал възможност, сядал неподвижно със затворени очи и с ръце в скута и понякога прекарвал в това положение часове наред. В свободното си време г-н Ли обичал да играе карти. Докторът през целия си живот изучавал китайските лечебни растения и тайните на дълголетието, често пътувал в провинциите на Китай и до Тайланд, за да събира билки и с тях да лекува болести. Съвременните учени са категорични: всички ние също можем да живеем дълго, поне повече от 100 години. Познати са десетки хиляди рецепти на знахари и билкари за дълголетие, но не за тях е думата сега. А за най-новото в тази наука, непознато за повечето хора. Казано иначе – без да се отказваме от умереното пиене на алкохол и хубавата цигара, как да продължим живота си. Просто трябва да овладеем някои наскоро разбулени тайни на източната народна медицина, отнасящи се до специални билки. Ето някои от тях, които са били силно уважавани от д-р Ли Цин Юн.

Това чудо, наречено куркума

Куркумата расте свободно в Индия, а я отглеждат в Камбоджа, Китай, Индонезия, Япония, на островите Таити и Мадагаскар. Според източната народна медицина изсушеният корен на куркумата притежава невероятно полезни свойства. Той изхвърля от организма токсините, загрява и прочиства кръвта. Много важно качество – прочиства енергийните канали на тялото, което е много важно за хората, занимаващи се с умствен труд. В химичния състав на куркумата влизат фосфор, желязо, йод и калций. От витамините присъстват С, В, К, В2 и В3. Тя има и антибиотични свойства, които за разлика от синтетичните антибиотици не вредят на организма. Фитоподхранващите й вещества категорично действат като антиоксиданти и подмладяват организма. Помага при ревматоидни, артритни и кожни заболявания.

Как да я ползваме:

* Маските за лице с куркума за нула време почистват кожата и отварят порите й да диша.

* Смес от мед и куркума действа светкавично като компрес при изкълчвания и възпаления на ставите.

* Една чаена лъжичка куркума, разтворена в чаша вода, веднага лекува стомашни болки и диария.

* Половин чаена лъжичка куркума и равно количество сол, разтворени в чаша топла вода, се използват при възпаление на венците и отмиване на налепи в гърлото.

* При анемия се използва четвърт чаена лъжичка куркума, разтворена в мед. Може да избелите и зъбите си с куркума. Смесете я с щипка сол и няколко капки лимонов сок, докато стане кашичка. После сложете от нея на четката за зъби.

Свещен босилек

Той е силен антиоксидант, предпазва организма от вредните свободни радикали и забавя процеса на стареенето. Укрепва имунната система и подсилва издръжливостта. Много е полезен при сърдечни болести и диабет. Може да го намерите като хранителна добавка (капсули).

Рейши (ганодерма)

Полезните свойства на т.нар. гъба на безсмъртието са познати от древността, а най-новите научни изследвания ги потвърждават. Рейши силно подобрява имунната система и увеличава притока на енергия. Заради антивирусните и антибактериални свойства се използва като естествен антибиотик. В традиционната китайска медицина рейши се използва за лечението на 5 основни органа – сърце, бели дробове, черен дроб, панкреас и бъбреци. Гъбата може да откриете под формата на таблетки, сиропи и прахове.

Градински чай (салвия)

Тази толкова достъпна билка засилва имунната система и защитните свойства на сърцето, като стимулира кръвообращението и разширява кръвоносните съдове. Салвията, каквото е ботаническото име на растението, възстановява паметта в напреднала възраст. Чаят помага за качеството на съня – 1 с.л. от билката се залива с чаша вряща вода, запарва се 20 минути и се прецежда. Има противовъзпалително действие.

 

Spread the love