1000 кукери, мечки и приказни герои гониха злите сили: Тошко Кобрата спука от бой братовчед си Кличко на кукерския фестивал в Благоевград, най-малката участничка Деа на 1,5 г. дефилира в народна носия

Filed under: Актуално от днес,Благоевград,Перник |

Кметът Камбитов награди победителите, групата от Падеш грабна първо място за най-оригинална маска 

01-06-01 404_n

Преоблечени като Кобрата и Кличко, братовчедите Тошко и Стоян от Предел махала обраха овациите със зрелищен боксов двубой в каруца насред Благоевград по време на кукерския фестивал.

01-06-01 09966

Повече от три часа вчера малки и големи кукери, мечки и приказни герои гониха злите сили  в центъра на Благоевград. В ежегодния ритуал взеха участие над 1000 участници от общо 12 групи, преобразени в ролите на различни герои и чудовища.

01-06-01  009988

Още от най-ранните часове на сутринта те щурмуваха с музика, танци и игри един от централните булеварди в града. Въпреки дъждовното време публика също не липсваше. Стотици бяха гражданите, които излязоха да наблюдават сурвакарските представления, заразени от ентусиазма на кукерите.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Най-малката участничка в маскарадния фестивал тази година бе само на 1 г. и половина. Момиченцето, носещо  името Деа, бе облечено от своите родители с пъстра народна носия и през цялото време любопитно наблюдаваше представленията на всички. Специлано пред наш екип нейната майка разкри, че сурвакарската традиция е на почит на цялото им семейство от години.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

„Всеки един член от нашата фамилия се прави кукер, кой какъвто иска, и всяка година различни образи. Тази година единодушно решихме да облечем и Деа като една от нас. Чакаме Сурва с нетърпение, приготвленията за празника изисквата много време, те започват още от най-ранните месеци на годината”, каза тя. Началото на инициативата бе дадено точно в 11,00 часа на бул. „Св. св. Кирил и Методий”, като водещ на програмата бе актьорът Николай Кимчев.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Първи в кукерското шествие вчера дефилираха участниците от групата на село Покровник, последвани от Плаж махала, „Грамада-2”, Първи квартал и други. И тази година не липсваха интересни персонажи като Кубрат Пулев и Кличко, булки и младоженци, свещеници, полицаи. На булеварда се появиха още лекари и дори самият Дядо Коледа, който по думите си бе отложил пътуването до Лапландия заради вчерашния фестивал. Групата на село Падеш впечатли и жури, и публиката с броя на участниците – 130 човека. Една от най-мащабните сурвакарски групи бе и тази на село Зелен дол със 100 участници. Еднаквото, което свързавше всички обаче, бе, че всички групи демонстрираха оригиналност. Всяка една от тях имаше по 10-ина минути, за да представи оригиналните си маскарадни игри и костюми. Боят между Кубрат Пулев и Кличко бе пресъздаден от двамата братовчеди от ромската махала Предел в Благоевград – Тошко и Стоян. Тошко „обу” гащетата на Кубрат, а братовчед му надяна ръкавиците на Кличко. За радост на благоевградчани Кубрат разби от бой Кличко и го нокаутира, с което предизвика бурни овации от публиката. Мачът приключи с убедителната победа на Кобрата. Часове наред булевардът бе огласян от зурни и звън на чанове. Организатор на традиционния Кукерски фестивал бе община Благоевград, която бе подготвила и специални награди за най-добрите в различни категории, които по традиция бяха отличени с награди в края на дефилето, връчени им лично от кмета д-р Атанас Камбитов и председателя на ОбС в града Радослав Тасков. Четиричленно жури определи победителите в отделните категории на 7-ия кукерски фестивал в Благоевград. В категорията “Придържане към традициите” победител е групата от село Покровник. За най-оригинална маска и костюм наградата отиде при групата от село Падеш. В категорията “Иновации” победител е групата от квартал „Струмско”, а най-артистичната група е тази на квартал Плажа. В категорията “Композиция” първо място спечели групата на 3-ти квартал, а награда взеха и Мечките на село Лешко. Колоритната млада двойка от село Изгрев спечели награда, както и “Старчетата” на квартал „Грамада”. Различното тази година бе, че не бе присъдена награда за група.

Снимките:

1 Представители на ромската махала Предел пресъздадоха боя между Кубрат Пулев и Кличко.

2 Участниците бяха наградени лично от кмета д-р Атанас Камбитов.

3 Окована във вериги, огромна маймуна грижливо галеше малко детенце, седнало в краката й.

4  Групите представиха сватбени обичаи, хора и песни.

5 и 6 Мигове от Сурва

Spread the love