Бивш строител живее в кочина в Благоевград, Илия Иванов: Гладувам и зъзна като куче, вечерям солети

Filed under: Благоевград,Петрич |

Имах къща в Петрич, но тя остана на братовчед ми, зъболекаря д-р Илия Костадинов, от 15 години съм на улицата, споделя бездомникът

02-01-04  ilia ivanov1 copy

68-годишен бездомник се бори за оцеляването си всеки ден в сибирския студ, сковал Благоевград. Илия Иванов от Петрич няма дом, нито роднини, при които да намери покрив над главата и от години живее на улицата под открито небе.

Изпадналият в беда мъж си топлеше ръцете на огън, запален от стари вестници и кашони, близо до кръговото кръстовище до открития пазар в Благоевград. Вечеряше солети, които вадеше от съдраното си палто. „Гладувам като куче. Умирам от студ, мизерувам. Болен съм, кашлям, имам синузит. Никой в живота не ми помага. Не знам накъде да тръгна, гонят ме отвсякъде, 15 години съм на улицата”, сподели мъката си пред „Вяра” бездомникът. Отскоро се настанил в една кочина в квартал ”Еленово”, но се страхува, че всеки момент могат да го изгонят и оттам. Навремето работил като строител, правил гипсова шпакловка, но вече никой не го наемал на работа. Принудил се да събира хартия, за да може да си купи поне хляб.

С брат си Любомир Иванов не се е виждал повече от 15 години, както и със сестрите си Катя и Марияна, които живеят в София и вече имат и внуци.

02-01-04  ilia ivanov2 copy

„Нямам близки, нямам роднини, няма кой и 2 лева да ми даде. Навремето имах къща, но тя остана на братовчед ми Илия Костадинов от Петрич. Той е зъболекар и не съм го виждал от много години. Имах талант да стана художник, но нямаше кой да ми помогне, родителите ми починаха отдавна”, разказа Илия.

Дълго време обикалял улиците в София, от няколко месеца е в Благоевград.

Забързани в ежедневието си хората отминаваха бездомника, без той да им прави никакво впечатление, сякаш привикнали на подобна  гледка.

„Виждали сме го този човек, но нито знаем кой е, нито откъде е”, коментираха случайни минувачи. Друг пък напомни за случай отпреди години, за бездомния 54-годишен Венци от София, който е постъпил за лечение в болница благодарение на хора, обединили се във фейсбук групата „Сърцето на доброто“. Инициаторите успели да накарат институциите да се задействат и така помогнали на човека, който нямал лични документи и здравни осигуровки. Бездомникът бил с много сериозна гангрена на краката и се налагала ампутация.

Директорката на регионалната служба по социално подпомагане в Благоевград Румяна Петкова коментира преди време, че не се знае точният брой на бездомниците в Благоевград, тъй като не се води статистика. Ние разбираме за такива хора, когато получим молба за настаняване във временния център или за социална услуга, обясни Петкова.

Социалната услуга на бездомните, която се предлага в областта е настаняване в център за временно настаняване, който се намира на ул. „Илинден” № 2, ет. 2 в Благоевград, но там настаняването е за не повече от 3 месеца.

Според социални работници с увеличаването на безработицата в областта, се увеличават и бездомниците, както и желаещите да ползват обществената трапезария. И това е напълно нормално, тъй като единственото нещо, което остава на хората, останали на улицата е да търсят начини за оцеляване.

 

Снимките:

1 Изпадналият в беда мъж вечеряше солети

2 Илия Иванов се топлеше на огън от картони

 

 

Spread the love