Ненчев: Нямам основание да предложа на МВР участие на военнослужещи в охраната на българо-турската граница

Filed under: България |

02-19-02-Image_4519566_126

За съжаление нямам кой знае колко основание от законова гледна точка да предложа на МВР участието на български военнослужещи в охраната на българо-турската граница. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев.

По думите му Министерството на отбраната има готовност да участва с логистична подкрепа във всяко отношение.“Ще разгледаме и всяка една друга възможност, с която бихме могли да окажем съдействие“, допълни Ненчев. На въпрос дали армията отново ще строи останалите километри от защитното съоръжение министърът заяви: „Не, еднозначно, не”. По думите му има две опции – първата е МВР и МРРБ да се заемат с това, а втората – тази тежест да се поеме от областните управители.

На въпрос в какво ще се изразява помощта по границата и дали патрулите ще се возят до границата с бронирани машини Ненчев посочи, че министерството би могло да участва с такава техника и има готовност за това.

Министър Ненчев посочи, че техниката ще се вземе от вътрешността на страната и това не представлява проблем. По думите му нефункциониращите казарми в райони като Елхово, Крумовград биха могли да бъдат използвани като бежански центрове, когато е необходимо. Той посочи, че все още не знаят цената за бъдещата подкрепа. Министърът каза, че на този етап към тях няма запитване за палатки.

 

Spread the love