Шофьорът Георги Соколов грабна светинята на Йордановден в Благоевград, 40 юнаци врътнаха мъжко хоро във водата

Filed under: Благоевград |

Осмокласник пребори 20 мъже в Симитли, кметът Апостолов го дари със златен синджир  

03-02-02 174

26-годишният шофьор от Благоевград Георги Соколов улови богоявленския кръст в областния център на Пиринско. Той участва в ритуала на Йордановден за седма поредна година, но за първи път хваща кръста в р. Бистрица. Младият мъж живее в кв. „Грамада”, а по професия е шофьор. Секунди след като хвана кръста той развълнувано сподели, че и тази година, подобно и на останалите, конкуренцията е била голяма и единствено късметът му е помогнал да улови кръста. Младият мъж пожела на всички здраве и късмет. Непосредствено след изваждането на дървения кръст от водите десетки го целунаха за здраве и късмет.

Co2

Тази година ритуалът не беше белязан от скандали между смелите мъже. Всички участници бяха категорични, че и занапред възнамеряват да се държат културно и няма да позволят да се стига до скандали и ексцесии по време на ритуала. Богоявленският кръст бе хвърлен от отец Андон Шавулев. Преди това бе отслужена тържествена света литургия в църквата “Въведение Богородично”. Любопитното бе, че за първи път 40 смелчаци се хванаха на мъжко хоро в студените води на река Бистрица, което до вчера не бе се случвало в Благоевград.

Тийнейджър пък извади кръста от водите на река Струма в Симитли. 14-годишният Борислав Илиев, който е ученик в 8-и клас, за първи път участва в богоявленския ритуал. Той пребори над 20-ина свои съграждани в ледените води на реката и го извади с усмивка на лице. По традиция кметът на общината Апостол Апостолов го дари със златен синджир с кръст. И двамата поведоха мъжкото хоро край огъня на брега на реката.

В Сандански пък ритуалът с хвърлянето на кръста стартира очаквано с Общински духов оркестър в Спортния интернат по плуване в града, където се проведе и хвърлянето му. Водосветът бе отслужен от свещеник Йордан Аврамов, председател на катедралния храм „Свети Георги” в съслужение с колеги и дякони.

И тази година в Банско християнският празник Богоявление бе отбелязан с литийно шествие и празничен водосвет, а светият кръст бе хвърлен във водата. 24-годишният Славомир от гр. Севлиево пръв успя да го извади, като се пребори с останалите участници в ритуала. Вярва се, че този, който извади кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Славомир, който за първа година хваща кръста в Банско, пожела на всички присъстващи много късмет и здраве.

Снимките:

1 Борбата за кръста в Симитли

2 14-годишният осмокласник от Симитли Борислав Илиев извади кръста от ледените води на р. Струма

 

 

 

 

Spread the love