Спасиха бившата кметица на Перник Росица Янакиeва с платинени спирали в мозъка, операцията й струва 50 бона

Filed under: Актуално от днес,Перник |

Зам.-шефката на Народното събрание се връща на работа след 1 месец

06-04-01 Росица

 

Уникална операция е спасила живота на заместник-шефа на парламента Росица Янакиева, която получи инсулт във вторник. Бившият кмет на Перник бе откарана по спешност във ВМА в много тежко състояние. Три дни по-късно лекарите са категорични, че животът на депутатката е вън от опасност. Тя вече може да разговаря с близките си. От партията на Янакиева – АБВ, допълват, че тя може да се върне на работа след месец.
На Янакиева е извършена изключително сложна безкръвна процедура за лечение на мозъчна аневризма. У нас тя се извършва единствено във ВМА от д-р Мирослав Лилов – началник на ангиографското отделение. При операцията се използват платинени спирали, които се поставят в разширения кръвоносен съд. Те запълват кухината и нормализират работата му. Методът е далеч по-щадящ в сравнение с останалите традиционни хирургически интервенции. Възстановяването след подобен тип операции е доста по-бързо.
Приложената интервенция е доста скъпа – НЗОК плаща до 10 хиляди лева за част от необходимите изделия, но за цялата операция са необходими в пъти повече и цената може да стигне до 50 хиляди лева.

Spread the love