Започва подготовка на българското председателство на ЕС

Filed under: България |

07-19-04-Kuneva-kakvo-izluchvane-jpg

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева поставя днес началото на подготовката за българското председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2018 г. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

В Гранитната зала на Министерския съвет (МС) от 13.00 ч. ще се състои дискусия за председателството с участието на представители на всички министерства, на президентството, на европейските институции в България и на неправителствения сектор, като и на личности, свързани с процеса на европейското членство на страната.

Вицепремиерът Кунева ще очертае етапите на подготовката, предварителните прогнози за стойността на председателството и възможностите за финансирането му, ползите за страната от ротационното председателство на ЕС и очакваните предизвикателства при подготовката.

Следващата седмица ще бъдат приети промени в Постановление 85 на МС, с които да се създаде координационен механизъм за подготовка на председателството. Дискусията съвпада с юбилейното 400-о заседание на Съвета по европейски въпроси. На оперативната част от заседанието ще бъде приет годишният план за действие за 2015 г. с мерките, произтичащи от членството на България в ЕС.

В плана има 374 мерки, като от тях 70 са за законови промени, а над 100 – за позициите на България за заседанията на Съвета на ЕС. Останалите засягат нормативни и поднормативни актове и други ангажименти на министерствата.

 

Снимка:

Меглена Кунева

Spread the love