150 земеделци от Абланица губят 300 000 лв. субсидия за застъпени площи и грешки в кадастъра

Filed under: Актуално от днес,Гоце Делчев |

Ужилените: Нямаше да се стигне дотук, ако общината е провела коректно възстановяването на земеделските земи, всичко е направено умишлено

08-07-01 Людмил Терзиев

150 собственици на земеделски имоти от Абланица няма да получат референтни доплащания за площ за 2014 г.  заради размествания в кадастъра, съобщиха притеснени жители на хаджидимовското село. Ужилените стопани само от Абланица губят над 300 000 лева заради двойно декларирани и застъпени площи. Според местните земеделци няма застъпване на имотите, тъй като всички притежават нотариални актове с размера на нивите си, както и съседите от всички страни на въпросните имоти. Проблемът идвал от умишлените размествания в кадастъра на общината, според който половината от полската част се оказала общинска собственост, каквато преди връщането на земите на бившите им собственици община Хаджидимово не е притежавала, твърдят хората от Абланица.

08-07-01 десетки жители на Абланица се оплакаха че са загубили субсидии тази година заради застъпени площи

”Някой от потърпевшите, които получиха писма от ДФ ”Земеделие” за застъпване на площите, се оправиха, като си платиха и взеха под наем въпросното количество застъпени площи, а по-голямата част загубихме средно по 2000 лева от помощта. Не може и няма как да има застъпени площи, ако общината е провела коректно възстановяването на земеделските земи. Има скици, има нотариални актове, има всичко. Не е възможно една баба, като отиде да иска възстановяване на имота си, служители да й отварят  картата или компютъра и да я карат сама да покаже къде се е намирала нивата. Всичко това се прави умишлено, за да се орязват субсидии и да не се дава възможност на повече земеделски производители да участват в различните програми за подпомагане”, оплакаха се хората на събрание в Абланица. Те коментираха, че това е един от най-болните проблеми във всички населени места в община Хаджидимово.

„Земеделските производители могат да направят справка дали в декларираните за подпомагане от тях ниви има застъпвания, къде са те и какъв е размерът на двойно декларираните площи. Срокът за процедурата за 2014 година изтече на 1 декември, съобщиха от областната дирекция на ДФ “Земеделие”.

Според процедурата в случай че в подаденото заявление има площи, които са регистрирани и в друго (заявление), се пристъпва към решаване на застъпванията, или така наречените „двойно заявени” площи. За всяко заявление със застъпване ИСАК генерира уведомително писмо, което се изпраща с обратна разписка до засегнатите кандидати. В рамките на 10 работни дни от получаването на писмото заинтересованият земеделски стопанин трябва да се яви в съответната Областна разплащателна агенция  за разрешаване на конфликта или да изпрати обяснително писмо в същия срок, ако не може да се яви лично.

 

Снимките

1 Кметът на Хаджидимово Людмил Терзиев

2 Недоволни стопани споделиха за проблема с изпуснатите субсидии.

 

 

Spread the love