Коняри от Говедарци се разминаха със затвор за побой над бивш полицай край х. „Седемте рилски езера”, съдия Йоланда Цекова замени ефективната присъда на биячите Румен и Иван с условна

Filed under: Актуално от днес,Дупница,Самоков |

241-01-03 Цекова

Коняри от самоковското село Говедарци се разминаха със затвор за жесток побой над бивш полицай в района на хижа „Седемте рилски езера”, след като Кюстендилският окръжен съд (КОС) намали ефективните им присъди, дадени от Районния съд в Дупница. Дупнишкият съд реши изправените на подсъдимата скамейка, които действали като наказателна група, размахвали пистолет, били с брадви и удряли шамари дори на възрастна жена, да бъдат лишени от свобода. На първа инстанция Румен С. бе осъден на 1 г. и 8 месеца затвор при първоначално общ режим в открито затворническо общежитие. Присъдата на Иван М. бе 1 г. и 8 месеца лишаване от свобода при първоначално строг режим в затвор.

Присъдата на Районен съд-Дупница определя и двамата да заплатят на пребития бивш полицай граждански иск от 12 000 лв. Състав на Окръжен съд-Кюстендил с председател Йоланда Цекова измени присъдите на виновниците, като те вече са условни – с по четири години изпитателен срок.

Побоят над пострадалия П. К. станал на 22 август 2007 г. на около 200 м от хижа „Седемте рилски езера”. Полицаят се качил в планината по молба на своя позната, чиито родители и дете ден по-рано са пребити от друг коняр от групата на подсъдимите. Конфликтът пламва, защото семейството на жертвите се занимава с извозване на туристи и багаж до Езерата, а в бизнеса навлизат двама братя от Говедарци, единият от които основен участник в побоя, започва същия бизнес.

При първия инцидент, разиграл се на 21 август 2007 г., коняр на братята чупи стъкло на бунгалото, в което спели възрастно семейство и техният внук. Детето пострадало от счупените стъкла. Последвал и бой с юмруци над бабата, дядото и внучето. Възрастните хора се свързали по телефона с дъщеря си и обяснили за случилото се. Дъщерята веднага подала сигнал в полицията и поискала детето да бъде свалено до Паничище, за да бъде закарано на лекар. При вида на пострадалите си близки жената помолила свой познат – пострадалият П.К., да се качи с родителите й на Езерата, за да предотврати ново нападение.

Вместо закрилник обаче бившият полицай става жертва на групата коняри, които преди това пребили и момче от Сапарева баня.

Пострадалият е нападнат от четирима мъже, въоръжени с пистолет, две брадви и бейзболна бухалка. Още с приближаването на нападателите подсъдимият Иван М. произвел изстрел с пистолет и заповядал на П.К. да легне на земята. Той отказал, попитал какъв е проблемът и предложил да се разберат. Вместо думи обаче към него полетели удари с брадви и юмруци. След побоя пострадалият е оставен да лежи окървавен до езерото до хижата. Оказана му е помощ от свидетели, които дори не успели да го познаят, защото бил обезобразен. Бившият полицай е свален с уазката на хижата и веднага е настанен в болницата в Дупница. Заради сериозността на травмите обаче бил транспортиран за лечение във ВМА.

Решението на Окръжен съд-Кюстендил изменя присъдата на Дупнишкия съд само в частта за размера на присъдите. Гражданският иск от 12 000 лв. е уважен. Решението на КОС не подлежи на обжалване и протестиране. За първото нападение над внучето, бабата и дядото Районният съд постанови шестмесечна ефективна присъда за коняря Румен Начев.

Снимката:  Йоланда Цекова

 

Spread the love