Пернишките съветници се тунинговаха с таблети за 150 лв., питат: Имат ли джипиес 

Filed under: Актуално от днес,Перник |

Кметът Иван Иванов нямаше как да откаже поръчката, направена от предишната управа, според коментарите джаджите струват с по 100 лв. отгоре

09-07-01 сесия двореца 2014

Общинските съветници си получиха таблетите, за чиято покупка съобщи още преди месец кметът Иван Иванов. Цената на един от тях е около 150 лева, но според местни законотворци въпросното устройство е поне със стотина лева по-скъпо. Получавайки таблета, всеки от съветниците – 41 на брой, е преминал и кратък инструктаж за използването му. За част от тях използването на въпросната електронна джаджа не е проблем, за други обаче проблемът бил по-сериозен. При инструктажа дори се чул въпросът: „А има ли джипиес?” Устройствата са вързани в обща интернет мрежа, но всяко от тях има определен лимит.

290-01-15 Иван-Иванов

Ако бъде надвишен, собственикът му ще доплаща от джоба си.
Целта на тази инициатива е да се намали разходът на хартия, тонери, ксерокси и повишаване на ефективността на работа на съветниците. Самите таблети били поръчани от предишната кметска управа и когато новият градоначалник встъпил в длъжност, поръчката вече била факт и не можело да бъде отказана.
Когато на фона на лъсналата истина за тежкото финансово състояние на общината, което накара преди месец кметът Иванов да заяви, че тя е в състояние на фалит, изтече информацията за въпросните таблети, председателят на ОбС Милан Миланов заяви, че официално решение на минипарламента за покупката на таблети нямало, но разговори специално за осигуряването на качествена копирна техника са водени от около 3 години. Преди няколко месеца отново е била отправена молба да се намери подходяща форма, която да гарантира спокойната работа на местния законодатален орган. Вариантите били или да се купят таблети за съветниците, които биха спестили хиляди левове, харчени за хартията, на която в момента се разпечатват докладните за въпросните 41 съветници, или да се купи печатащ ксерокс. Поддръжката на сегашния струвала около 3-4 хиляди лева месечно.

Снимките

1 Съветниците минаха през инструктаж, преди да получат таблетите си.

2 Иван Иванов

 

Spread the love