22-годишният спасител на богоявленския кръст Юлиян Айков дари 500 лв. за порутена чешма, емблема на Симитли

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

 От чешмата тече най-сладката вода в общината, но лоши хора откраднаха чучурите за скрап, разказват местните

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

С дарения от Богоявление ще бъде ремонтирана емблематичната чешмичка в градинката в центъра на Симитли. 22-годишният Юлиян Айков, който точно преди година улови богоявленския кръст, е дарил пари, които да бъдат за добра, обществена кауза. Идеята е лично негова. Миналата година на 6 януари, когато премина с богоявленския кръст през общината с кмета Апостолов, Юли се зарече средствата, които християни дарят, когато целунат богоявленския кръст, да бъдат за благотворителност.

„Харесва ми традицията, смелите мъже скачат във водата… Това е различен ден, различно преживяване. Но искам да направя нещо различно. Обсъдихме го с кмета Апостол Апостолов – да се направи нещо, да се дарят парите, което да е мотивиращо и за другите последователи. Да бъде от полза за човек, който има нужда, да е с добра кауза. Това е идеята”, сподели младият мъж. И изпълнил обещанието си. Юлиян дарил 500 лева от средствата, събрани от миряни, целунали богоявленския кръст на Йордановден. Той и кметът Апостолов направили неофициално допитване до хората какво да се направи с дарението, така че да е общественополезно, достъпно за всеки, да бъде добър пример за добри дела. Първоначално имало идея да се изгражда алея на дарителите в градската градинка. Но впоследствие конкретизирали инвестицията от новата дарителска кауза: ремонт на чешмичката при банята в центъра на град Симитли.

09-05-01  darenia 2

Чешмичката е като емблема за града. Водата от чучурчето е от водохващане от местността Бурча и местните казват, че по-вкусна вода няма никъде. Не един и двама си пълнят вода и за пиене за у дома от тази чешмичка. А тя, познатата сред местните като „Щъркелите”, е като кръпка до ремонтираните основно преди месеци градска градинка и улична мрежа. Местните я знаят като „Щъркелите” заради двете месингови фигури на щъркели на върха допреди години. Щъркелите обаче отдавна изчезнали, унищожени за скрап.

С новата дарителска кауза чешмичката в Симитли ще има нов облик. Общинският кмет Апостол Апостолов е възложил на главния архитект да изготви проект и веднага ще започне и изпълнението. Апостолов е категоричен, че ако не стигнат дарените от Юлиян средства, пари ще се намерят.

Снимките:

 

1  Юлиян Айков (вляво) дарява пари за ремонт на чешмичката

 

2 Чешмичката е емблема на Симитли

 

Spread the love